Τρίτη  16  Ιουλίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:13  Δύση Ηλίου - Sunset 20:45 - Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες, 31 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH S
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αρχείο Άρθρων


Κακοκαιρία «ΑΝΤΙΝΟΟΣ» : Ισχυρές βροχές και καταιγίδες έως την Τετάρτη 17/07/2019 (ανανέωση Δευτέρας 15/02/2019) (15/07/2019)

Κακοκαιρία «ΑΝΤΙΝΟΟΣ» : Ισχυρές βροχές και καταιγίδες έως την Τετάρτη 17/07/2019 (ανανέωση Δευτέρας 15/07/2019)

Σύνταξη Άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Θ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019, 10:45

 

Επιδεινώνεται ο καιρός έως και την Τετάρτη 17/07/2019. Όπως φαίνεται στη διαφάνεια που ακολουθεί, ο «Αντίνοος» θα επηρεάσει με ισχυρές βροχές και καταιγίδες τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ανέμους. Παράλληλα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, κυρίως ως προς της μέγιστες τιμές της.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα 15/07 βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής τις απογευματινές ώρες Την Τρίτη 16/07 τα φαινόμενα θα επηρεάσουν το σύνολο σχεδόν των ηπειρωτικών της χώρας, θα είναι ισχυρά με έντονη κεραυνική δραστηριότητα (χάρτης 1), και σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στην Πελοπόννησο. Τέλος την Τετάρτη αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και στην Κρήτη, με βελτίωση του καιρού μετά το μεσημέρι. Στο χάρτη 2 παρουσιάζεται η κατανομή του ολικού υετού (βροχή/χαλάζι) που περιμένουμε έως και το μεσημέρι της Τετάρτης 17/07/2019.

Χάρτης 1. Αναμενόμενη κεραυνική δραστηριότητα το απόγευμα της Τρίτης 16/07. Με κόκκινο σημειώνονται οι περιοχές με την ισχυρότερη κεραυνική δραστηριότητα.

Χάρτης 2. Πρόγνωση ολικού υετού (βροχή/χαλάζι) έως το μεσημέρι της Τετάρτης 17/07. Με σκούρο πράσινο και μπλε σημειώνονται οι περιοχές με τα μεγαλύτερα αναμενόμενα ύψη ολικού υετού.

 

 

 

Kαταχωρήθηκε 15/07/2019 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Κακοκαιρία ΑΝΤΙΝΟΟΣ : Ισχυρές βροχές και καταιγίδες έως την Τετάρτη 17/07/2019 (14/07/2019)

Σημαντικές βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες την Κυριακή 14/07 - Περισσότεροι από 3.500 κεραυνοί στη χώρα

Σύνταξη/Επιμέλεια: Σ. Βουγιούκας - Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Κυριακή  14 Ιουλίου 2019, 20:00

Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προκάλεσε ο "Αντίνοος" την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019. Στον πίνακα που ακολουθέι παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης στη χώρα σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr μέχρι τις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Παράλληλα, το σύστημα εντοπισμού κεραυνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών «ΖΕΥΣ» κατέγραψε περισσότερους από 3.500 κεραυνούς, η γεωγραφική κατανομή των οποίων φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί.

Κακοκαιρία "ΑΝΤΙΝΟΟΣ" : Ισχυρές βροχές και καταιγίδες έως την Τετάρτη 17/07/2019

Σύνταξη Άρθρου: Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος - Στρατής Βουγιούκας - Σταύρος Ντάφης
ΕΑΑ – Πεντέλη, Κυριακή 14 Ιουλίου 2019, 10:45

Ψυχρές αέριες μάζες στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα κινούμενες προς τη χώρα μας, θα έχουν ως αποτέλεσμα την επικράτηση συνθηκών έντονης αστάθειας και το σχηματισμό της κακοκαιρίας "Αντίνοος".  

Ο "Αντίνοος" , όπως φαίνεται στη διαφάνεια που ακολουθεί θα επηρεάσει με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρκετές περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ανέμους.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία η ημέρα με τα ισχυρότερα και πιο επικίνδυνα φαινόμενα θα είναι η Τρίτη 16/07.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται οι προβλεπόμενες βροχοπτώσεις από τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής 14/07 έως και τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 17/07.

Λόγω των μετακινήσεων εκδρομέων, παρουσιάζουμε στο χάρτη που ακολουθεί τις καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν στο οδικό δίκτυο τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 14/07, σύμφωνα με τη νέα μας υπηρεσία roads.

Kαταχωρήθηκε 14/07/2019 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Βροχές και καταιγίδες έως το βράδυ της Κυριακής με τοπικά έντονα φαινόμενα (13/07/2019)

Βροχές και καταιγίδες έως το βράδυ της Κυριακής με τοπικά έντονα φαινόμενα

Σύνταξη Άρθρου: Στρατής Βουγιούκας - Σταύρος Ντάφης - Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Σάββατο 13 Ιουλίου 2019, 10:30

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά, περιμένουμε το Σάββατο 13 Ιουλίου 2019, ενώ από το απόγευμα λίγες βροχές θα εκδηλωθούν στα δυτικά και νότια.

Από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής, τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη βορειοδυτική και βόρεια χώρα, στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου, στη Θεσσαλία και στις Σποράδες. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται κατά τόπους από ενισχυμένους ανέμους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί πρόσκαιρη χαλαζόπτωση.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται η Χαλκιδική και η Θεσσαλονίκη.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης έως το βράδυ της Κυριακής, ενώ επισημαίνονται οι περιοχές όπου περιμένουμε τα ισχυρότερα φαινόμενα, καθώς και οι περιοχές όπου ενδέχεται να εκδηλωθεί χαλαζόπτωση.

 

Κατά τη διάρκεια της Κυριακής οι καταιγίδες θα επιμείνουν στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας και βαθμιαία θα επηρεάσουν νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται, ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας.

Kαταχωρήθηκε 13/07/2019 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Θύματα από έντονα καιρικά γεγονότα στην Ελλάδα από το 2000 (12/07/2019)

182 θύματα από έντονα καιρικά γεγονότα στην Ελλάδα από το 2000

Σύνταξη άρθρου: Κ. Παπαγιαννάκη, Κ. Λαγουβάρδος, B. Κοτρώνη

Με αφορμή την τελευταία θεομηνία στη Χαλκιδική με 7 θύματα, ο παρακάτω πίνακας δίνει συγκεντρωτικά τον αριθμό των θυμάτων λόγω έντονων καιρικών φαινομένων που έχουμε καταγράψει από το 2000 στην Ελλάδα. Ο πίνακας δεν περιλαμβάνει θύματα από τις δασικές πυρκαγιές.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 182 θύματα, εκ των οποίων τα 118 (65%) οφείλονται σε πλημμύρες, τα 29 (16%) σε ισχυρούς ανέμους και 35 (19%) σε κεραυνικά πλήγματα.

Όσον αφορά στην κατανομή ανά μήνα, ο Νοέμβριος είναι ο μήνας με τα περισσότερα θύματα από έντονα καιρικά γεγονότα (κυρίως λόγω πλημμυρών) , ενώ ακολουθούν ο Σεπτέμβριος και ο Ιανουάριος.

Kαταχωρήθηκε 12/07/2019 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Πρώτη αποτίμηση των φονικών καταιγίδων της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2019 στη Χαλκιδική (11/07/2019)

Δορυφορική “ακτινογραφία” της υπερκυτταρρικής καταιγίδας της Τετάρτης 10/07/2019 στη Χαλκιδική

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Πέμπτη 11 Ιουλίου 18:00

 

Ο Ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat – 11, κινούμενος σε γεωσύχρονη τροχιά παρέχει «εικόνες» της Ελληνικής επικράτειας κάθε 15 λεπτά της ώρας. Με τη χρήση αυτών των «εικόνων» και εξειδικευμένων αλγορίθμων σε συνδυασμό με τις καταγραφές του συστήματος εντοπισμού κεραυνικών χτυπημάτων «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μπορούμε να έχουμε μια ακόμη πληρέστερη εικόνα της καταιγίδας που έπληξε το βράδυ της Τετάρτης 10/07/2019 τη Χαλκιδική.

Στο επίκεντρο της υπερκυτταρικής καταιγίδας ήταν η νοτιοδυτική Χαλκιδική και η χερσόνησος της Κασσάνδρας. Όπως φαίνεται στον Χάρτη 1, στις 10:30 το βράδυ ώρα Ελλάδος το καταιγιδοφόρο νέφος ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένο (κόκκινες αποχρώσεις), ενώ η κεραυνική δραστηριότητα ήταν εξαιρετικά ισχυρή, με πολλές δεκάδες κεραυνούς να πλήττουν την Κασσάνδρα. Παράλληλα (Χάρτης 2), η κορυφή της καταιγίδας ξεπέρασε το επίπεδο της Τροπόπαυσης, φτάνοντας σε ύψη πάνω από 12.5 χιλιόμετρα.

 

Χάρτης 1. Καταγιδοφόρα νέφη και κεραυνική δραστηριότητα

Χάρτης 2. Νέφη που ξεπερνούν το επίπεδο της τροπόπαυσης

Καταιγίδες τόσο μεγάλης οριζόντιας και κατακόρυφης ανάπτυξης και έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, συνδέονται με ισχυρότατους ανέμους και καταστροφικά αποτελέσματα, όπως αυτά που δυστυχώς έζησε η Χαλκιδική το βράδυ της Τετάρτης 10/07/2019.

 

 

Βίντεο δορυφορικών εικόνων από το μεσημέρι της Τετάρτης 10/07 έως το πρωί της Πέμπτης 11/07

Στο ακόλουθο βίντεο παρουσιάζονται δορυφορικές εικόνες με χρονικό βήμα 15 λεπτών από το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Ιουλίου έως το πρωί της Πέμπτης 11 Ιουλίου 2019.

Πρώτη αποτίμηση των φονικών καταιγίδων της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2019 στη Χαλκιδική

Σύνταξη Άρθρου: Στρατής Βουγιούκας - Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος- Σταύρος Ντάφης
ΕΑΑ – Πεντέλη, Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019, 11:30

Τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2019 και πιο συγκεκριμένα κατά το διάστημα 21:00-00:00 καταιγίδες ιδιαίτερης σφοδρότητας, συνοδευόμενες στις περισσότερες περιοχές από σφοδρούς ανέμους και σε ορισμένες περιπτώσεις από χαλάζι μεγάλων διαστάσεων, έπληξαν περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας. Τα ισχυρότερα φαινόμενα εντοπίστηκαν στο νομό Χαλκιδικής, όπου έχασαν τη ζωή τους 7 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων τουρίστες που παραθέριζαν στην περιοχή. Παράλληλα, αγνοείται ακόμα ένας συνάνθρωπός μας, ενώ έχουν καταγραφεί σχεδόν 120 τραυματίες.

Η σφοδρότητα των ανέμων, που αποτέλεσε και το βασικό αίτιο για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, οφείλεται τόσο στους πολύ ενισχυμένους ανέμους που έπονταν της βίαιης εισβολής του ψυχρού μετώπου στη Β. Ελλάδα, όσο και στα πολύ έντονα καθοδικά ρεύματα που συνοδεύουν τα κύτταρα των καταιγίδων.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται: η έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα καταγράφηκε από το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr "ZEUS" στη Β. Ελλάδα, οι περιοχές όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και οι μεγαλύτερες ταχύτητες ανέμου στους πλησιέστερους μετεωρολογικούς σταθμούς  του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Επισημαίνεται ότι οι ταχύτητες ανέμου που παρουσιάζονται είναι χαμηλότερες από τις ταχύτητες ανέμου που συνόδευαν τις καταιγίδες, καθώς τα ισχυρότερα φαινόμενα έλαβαν χώρα σε πολύ μικρή έκταση όπου δεν υπάρχει κάλυψη από μετεωρολογικό σταθμό. Επιπλέον, τα δεδομένα ορισμένων σταθμών όπως της Κασσάνδρειας, δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, λόγω διακοπής ρεύματος.

Παρά το γεγονός ότι οι θερινές καταιγίδες και τα νυκτερινά "μπουρίνια" είναι συνηθισμένα στα βόρεια τμήματα της χώρα μας, τα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν την Τετάρτη  χαρακτηρίζονται ως ακραία, καθώς συμβαίνουν με χαμηλή επαναληψιμότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάλογα φαινόμενα έπληξαν την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα στις 20-21 Ιουλίου 1983, με αποτέλεσμα εκτεταμένες καταστροφές και το θάνατο 9 ανθρώπων σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα ακραία φαινόμενα της Τετάρτης προβλέφθηκαν έγκαιρα και με σημαντική ακρίβεια, τόσο ως προς τη σύγκλιση ψυχρών και θερμών των αερίων μαζών πάνω από τη Βόρεια Ελλάδα, όσο και ως προς τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη κακοκαιρία και τα θύματα που άφησε πίσω της, καθώς και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από τις μεγάλες καταστροφές στη Μάνδρα και στο Μάτι Αττικής, είναι πλέον προφανής η ανάγκη δημιουργίας έξυπνων συστημάτων προειδοποίησης των πολιτών σχετικά με εκδήλωση και εξέλιξη έντονων/επικίνδυνων φαινομένων.

Kαταχωρήθηκε 11/07/2019 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Τελευταία ημέρα καύσωνα η Τετάρτη 10/07/2019 - Μεταβολή του καιρού με ισχυρές καταιγίδες από τα βόρεια (10/07/2019)

Καταιγίδες με περισσότερους από 5.000 κεραυνούς στην Ελληνική επικράτεια

Σύνταξη Άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019, 23:15

 

Βροχές και καταιγίδες σημειώνονται από το απόγευμα της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2019, κατά κύριο λόγο στην βόρεια και ανατολική ηπειρωτική χώρα. Σε πολλές περιπτώσεις τα φαινόμενα είναι ισχυρά, ενώ κατά τόπους συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Παράλληλα πολύ ισχυροί ριπαίοι άνεμοι πνέουν στις περιοχές εκδήλωσης των φαινομένων, ενώ έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα καταγράφεται από το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr "ZEUS", το οποίο έως τις 23:00 ώρα Ελλάδος κατέγραψε πάνω από 5.000 κεραυνούς εντός των ορίων της Ελληνικής επικράτειας.

Οι κεραυνοί που κατέγραψε έως τις 23:00 ώρα Ελλάδος της Τετάρτης 10/07/2019 το σύστημα «ΖΕΥΣ»

Καταιγίδες με θυελλώδεις ανέμους και μεγάλο χαλάζι στην Βόρεια Ελλάδα την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Σύνταξη άρθρου: Στ. Ντάφης

Όπως αναμενόταν το κύμα καύσωνα αποχωρεί από την χώρα μας με εντυπωσιακό τρόπο, καθώς πολύ ισχυρές καταιγίδες πλήττουν από το μεσημέρι αρκετές περιοχές της χώρας. Η Μακεδονία, η Θράκη και η Θεσσαλία έχουν δεχθεί τις πιο καταστροφικές καταιγίδες, με χαλάζι διαμέτρου πάνω από 5 εκ και ανέμους που ξεπέρασαν τα 110 km/h. Η παρακάτω δορυφορική εικόνα δείχνει τις κορυφές νεφών στις 21:20 το βράδυ της Τετάρτης 10/07, λίγο πριν οι καταιγίδες (κόκκινο-μωβ χρώμα) πλήξουν την Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική.

 

Μέγιστες θερμοκρασίες την Τετάρτη 10/07/2019: Πάνω από τους 40 oC στη Ν. Ελλάδα - Εντυπωσιακή πτώση στην Β. Ελλάδα

Σύνταξη άρθρου: Χ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019, 18:00

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι μέγιστες θερμοκρασίες κατά την τελευταία ημέρα του κύματος καύσωνα που επηρεάζει τη χώρα μας, ξεπέρασαν τους 40 oC στην Ν. Ελλάδα (Πίνακας 1). Την ίδια στιγμή, εντυπωσιακή πτώση των μέγιστων θερμοκρασιών παρατηρήται στην Β. Ελλάδα, λόγω της εισβολής ψυχρών αέριων μαζών στα Βαλκάνια. Όπως διακρίνεται στον Χάρτη 1, η μείωση των μέγιστων θερμοκρασιών σε σχέση με την χτεσινή ημέρα φτάνει έως και τους 7.5 oC στην Θράκη.

Πίνακας 1: Οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες την Τετάρτη 10/07/2019.

Χάρτης 1: Μεταβολή των μέγιστων θερμοκρασιών την Τετάρτη 10/07/2019 σε σχέση με την χτεσινή ημέρα.

 

Τελευταία ημέρα καύσωνα η Τετάρτη 10/07/2019 - Μεταβολή του καιρού με ισχυρές καταιγίδες από τα βόρεια

Σύνταξη άρθρου: Στρατής  Βουγιούκας - Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019, 10:30

Τελευταία ημέρα με συνθήκες καύσωνα αναμένεται να είναι η Τετάρτη 10/07 από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν τοπικά στα ανατολικά στους 40-42 βαθμούς.

Αντίθετα στη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται μεταβολή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τις ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες, οι οποίες σε ορισμένες περιοχές θα συνοδευτούν από πολύ ενισχυμένους ανέμους και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις. Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Εύβοιας και του Αιγαίου, ενώ τις βραδινές αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας θα συνεχίζουν να επηρεάζονται από ισχυρές καταιγίδες.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δοθεί από αργά το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Πέμπτη στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου, στη Χαλκιδική, στις Σποράδες, στην Εύβοια και σε παραθαλάσσια κυρίως τμήματα της ανατολικής και βόρειας χώρας, καθώς αναμένεται να επηρεαστούν από τοπικά ισχυρές καταιγίδες συνοδεία πολύ ενισχυμένων ριπαίων ανέμων.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα προβλεπόμενα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 11/07, και επισημαίνονται οι περιοχές όπου χρειάζεται να δοθεί προσοχή λόγω της εκδήλωσης ισχυρών καταιγίδων.

Kαταχωρήθηκε 10/07/2019 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Κύμα καύσωνα μέχρι την Τετάρτη 10/07/2019 - Ισχυρές καταιγίδες την Τετάρτη στη Βόρεια Ελλάδα (09/07/2019)

Ξεπέρασε τους 41 βαθμούς η θερμοκρασία στη Λάρισα την Τρίτη 9 Ιουλίου - 39 βαθμοί στην υπόλοιπη χώρα

Σύνταξη: Σ. Βουγιούκας -  Κ. Λαγουβάρδος
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τρίτη 9 Ιουλίου 2019, 18:00

Στους 41.6 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία στη Λάρισα την Τρίτη 9 Ιουλίου 2019, ενώ και στην υπόλοιπη χώρα επικράτησαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες με τον υδράργυρο να ξεπερνά κατά τόπους τους 39 βαθμούς Κελσίου. Οι 8 υψηλότερες θερμοκρασίες όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα.

Κύμα καύσωνα μέχρι την Τετάρτη 10/07/2019 - Ισχυρές καταιγίδες την Τετάρτη στη Βόρεια Ελλάδα

Σύνταξη άρθρου: Στρατής  Βουγιούκας - Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τρίτη 9 Ιουλίου 2019, 10:15

Σε πολύ υψηλά επίπεδα αναμένεται να διατηρηθεί η θερμοκρασία την Τρίτη 09/07/2019. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φτάσουν τους 39-40 βαθμούς στα ηπειρωτικά, σε περιοχές της Θεσσαλίας στους 41 βαθμούς και σε περιοχές της Δωδεκανήσου στους 39-40 βαθμούς Κελσίου. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται ενδεικτικά οι περιοχές όπου αναμένεται να σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες την Τρίτη.

Την Τετάρτη 10/07 το κύμα καύσωνα θα επιμείνει από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν στους 40-42 βαθμούς.

Αντίθετα στη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται μεταβολή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τις ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες, οι οποίες σε ορισμένες περιοχές θα συνοδευτούν από πολύ ενισχυμένους ανέμους και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις.

Αιτία γι αυτή τη μεταβολή, όπως παρουσιάζεται στο χάρτη που ακολουθεί, θα είναι η σύγκλιση ψυχρών αερίων μαζών στα Βαλκάνια με τις πολύ θερμές αέριες μάζες που βρίσκονται στη χώρα μας.

Kαταχωρήθηκε 09/07/2019 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Κύμα καύσωνα με κορύφωση την Τετάρτη 10/07/2019 (ανανέωση Δευτέρας 08/07) (08/07/2019)

Πάνω από τους 40oC οι μέγιστες θερμοκρασίες τη Δευτέρα 08/07/2019

Σύνταξη άρθρου: Χ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019, 18:00

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κάυσωνα που επηρεάζει τη χώρα μας, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40oC σε πολλές περιοχές τη Δευτέρα 08/07/2019, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Όπως διακρίνεται στον πίνακα που ακολουθεί, οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες (42 oC) παρατηρήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας (Χάλκη).

Κύμα καύσωνα με κορύφωση την Τετάρτη 10/07/2019 (ανανέωση Δευτέρας 08/07)

Σύνταξη άρθρου: Στρατής  Βουγιούκας - Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019, 10:30

Μικρή περαιτέρω άνοδο αναμένεται να σημειώσει η θερμοκρασία τη Δευτέρα 08/07/2019. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φτάσουν τους 39 βαθμούς στα ηπειρωτικά, ενώ σε περιοχές της Στερεάς και κυρίως της Θεσσαλίας θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται ενδεικτικά οι περιοχές όπους αναμένεται να σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες τη Δευτέρα.

Το νέο έντονο κύμα ζέστης, το οποίο κατά τόπους στα ηπειρωτικά και σε ορισμένα αστικά κέντρα θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί καύσωνας θα διατηρηθεί μέχρι την Τετάρτη 10/07, ημέρα κατά την οποία αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Λόγω των αναμενόμενων υψηλών θερμοκρασιών, θα πρέπει να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, τα οποία συνοπτικά παρουσιάζονται στον παρακάτω γράφημα.

Παράλληλα, το διήμερο Δευτέρα 06/07-Τρίτη 09/07 τοπικές βροχές ή καταιγίδες θα εκδηλωθούν μετά το μεσημέρι κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, ενώ την Τετάρτη 10/07 τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις θερμές ώρες της ημέρας στην Κεντρική και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Σημαντική υποχώρηση των θερμοκρασιών σε ολόκληρη τη χώρα προβλέπεται από την Πέμπτη 11/07.

Kαταχωρήθηκε 08/07/2019 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Κύμα καύσωνα με κορύφωση την Τετάρτη 10/07/2019 (07/07/2019)

41 βαθμοί στη Λάρισα την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019 - 38 βαθμοί στα υπόλοιπα ηπειρωτικά

Σύνταξη: Σ. Βουγιούκας -  Κ. Λαγουβάρδος
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Κυριακή 7 Ιουλίου 2019, 18:00

Στους 41.1 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία στη Λάρισα την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019, ενώ και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά επικράτησαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες με τον υδράργυρο να ξεπερνά κατά τόπους τους 38 βαθμούς Κελσίου. Οι 8 υψηλότερες θερμοκρασίες όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα.

Κύμα καύσωνα με κορύφωση την Τετάρτη 10/07/2019

Σύνταξη άρθρου: Στρατής  Βουγιούκας - Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Κυριακή 7 Ιουλίου 2019, 10:00

Θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα επεκταθούν στη χώρα μας από την Κυριακή 07/07/2019 έως και την Τετάρτη 10/07/2019. Το νέο έντονο κύμα ζέστης σε αρκετά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και σε αστικά κέντρα θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί καύσωνας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία οι μέγιστες θερμοκρασίες έως και την Τρίτη 09/07 θα φτάσουν και τοπικά θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς, ενώ η θερμότερη ημέρα εκτιμάται ότι θα είναι η Τετάρτη 10/07, οπότε οι μέγιστες θερμοκρασίες στη Θεσσαλία ενδέχεται τοπικά να ξεπεράσουν τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Λόγω των αναμενόμενων υψηλών θερμοκρασιών, θα πρέπει να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, τα οποία συνοπτικά παρουσιάζονται στον παρακάτω γράφημα.

Παράλληλα, την Τρίτη 09/07 τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν μετά το μεσημέρι στη Βόρεια Ελλάδα. Την Τετάρτη 10/07 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις θερμές ώρες της ημέρας κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Σημαντική υποχώρηση των θερμοκρασιών προβλέπεται από την Πέμπτη 11/07.

Kαταχωρήθηκε 07/07/2019 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Η εξέλιξη του καιρού έως την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019 (ανανέωση Σαββάτου 6 Ιουλίου 2019) (06/07/2019)

Πάνω από τους 38oC η μέγιστη θερμοκρασία το Σαββάτο 06/07/2019

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Σάββατο 06/07/2019, 20:30

 

Ξεπέρασε τους 38oC η μέγιστη θερμοκρασία το Σάββατο 06/07/2019, με την υψηλότερη τιμή της (38.3oC) να καταγράφεται στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες.

Η εξέλιξη του καιρού έως την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019 (ανανέωση Σαββάτου 6 Ιουλίου 2019)

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Σάββατο 6 Ιουλίου 2019, 10:00

 

Υψηλές θερμοκρασίες, μέτριοι έως ισχυροί βόρειοι άνεμοι στα πελάγη και περιορισμένη αστάθεια θα είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά του καιρού το Σάββατο 06/07 και την Κυριακή 07/07 2019.

Αναλυτικότερα, το Σαββάτο 06/07 τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά και την Πελοπόννησο, ενώ την Κυριακή 07/07 τα φαινόμενα θα είναι λίγα και τοπικά, κατά κύριο λόγο στην Πελοπόννησο και την Κεντρική Στερεά. Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται η κατανομή του υετού που αναμένεται το απόγευμα του Σαββάτου 06/07.

Η θερμοκρασία το Σάββατο 06/07 θα φτάσει κατά τόπους τους 37 έως 38oC στα ηπειρωτικά και τους 32oC στις νησιωτικές περιοχές, με εξαίρεση το Ανατολικό Αιγαίο όπου θα φτάσει κατά τόπους τους 34oC. Tην Κυριακή 07/07 η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο και θα φτάσει τους κατά τόπους τους 38 με 39oC στα ηπειρωτικά, τους 35oC στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τους 33oC στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές.

Οι βόρειοι άνεμοι στα πελάγη δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα και θα φτάνουν τα 4 και τοπικά 5 μποφόρ στο Ιόνιο και τα 5 και τοπικά 6 μποφόρ στο Αιγαίο.

Kαταχωρήθηκε 06/07/2019 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Η εξέλιξη του καιρού έως την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019 (05/07/2019)

4.500 κεραυνοί στην Ελλάδα την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019, 20:15

Καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr "ZEUS" την Παρασκευή 05/07. Οι παρακάτω χάρτες δείχνουν αριστερά τον απόλυτο αριθμό των κεραυνών που ανιχνεύθηκαν και δεξιά την πυκνότητά τους ανά 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Όπως εύκολα παρατηρείτε, την μεγαλύτερη πυκνότητα κεραυνών είχαμε στην περιοχή της Θράκης. Καταιγίδες αναμένουμε και το απόγευμα του Σαββάτου 06/07, όμως στην Θράκη θα είναι αρκετά περιορισμένες σε σχέση με σήμερα.

Πάνω από τους 39oC η μέγιστη θερμοκρασία την Παρασκευή 05/07/2019

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019, 18:30

 

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατέγραψε το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr το μεσημέρι της Παρασκευής 05/07/2019. Στην Κεντρική και Νότια χώρα οι μέγιστες θερμοκρασίες σε κάποιες περιπτώσεις ήταν πάνω από τους 38oC. Στο σταθμό Πετροκεφαλίου Μοιρών στην Κρήτη το θερμόμετρο έδειξε 39.3oC στις 16:30 περίπου ενώ στην Αττική η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο επίσης στις 16:30 περίπου και ήταν ίση με 37.5oC. Τον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί που κατέγραψαν τις υψηλότερες μέγιστες το μεσημέρι της Παρασκευής 05/07.

Η εξέλιξη του καιρού έως την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, 5 Ιουλίου 2019, 10:00

 

Σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, άνεμοι έως 6 και πρόσκαιρα κατά τόπους έως 7 μποφόρ και περιορισμένη αστάθεια θα είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά του καιρού από την Παρασκευή 05/07 έως την Κυριακή 07/07 2019.

Αναλυτικότερα, την Παρασκευή 05/07 αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες από το μεσημέρι και έπειτα κατά κύριο λόγο στη Θεσσαλία, την Κεντρική Στερεά και τα βόρεια ηπειρωτικά. Το Σαββάτο 06/07 τοπικά φαινόμενα αναμένονται κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά και την Πελοπόννησο, ενώ την Κυριακή 07/07 τα φαινόμενα θα είναι λίγα και τοπικά, κατά κύριο λόγο στην Πελοπόννησο. Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται η κατανομή του υετού που αναμένεται το απόγευμα της Παρασκευής 05/07.

Η θερμοκρασία την Παρασκευή 05/07 και το Σάββατο 06/07 αναμένεται να φτάσει κατά τόπους τους 37 έως 38oC στα ηπειρωτικά και τους 35oC στις νησιωτικές περιοχές, ενώ την Κυριακή 07/07 θα παρουσιάσει μικρή άνοδο και θα φτάσει τους κατά τόπους τους 38 με 39oC στα ηπειρωτικά και τους 36 με 37oC στις νησιωτικές περιοχές.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 5 και πρόσκαιρα κατά τόπους έως  6 μποφόρ στο Ιόνιο. Στο Αιγαίο οι βόρειοι άνεμοι θα φτάνουν τα 5 έως 6 μποφόρ όμως στο Νότιο Αιγαίο το Σαββάτο 06/07 και την Κυριακή 07/07 θα φτάνουν πρόσκαιρα κατά τόπους και τα 7 μποφόρ.

Kαταχωρήθηκε 05/07/2019 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Πυρκαγιά Μακρυχωρίου Εύβοιας - 4 Ιουλίου 2019 (04/07/2019)

Πυρκαγιά Μακρυχωρίου Εύβοιας - 4 Ιουλίου 2019

Σύνταξη άρθρου: Θ. Γιάνναρος, Β. Κοτρώνη, Κ. Λαγουβάρδος, Χ. Γιάνναρος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019, 20:00

Στο επόμενο βίντεο παρουσιάζεται η πρόγνωση για την εξέλιξη (έως το μεσημέρι της 05/07/2019, ώρα 14:30 τοπική) της πυρκαγιάς στη δασική περιοχή του Μακρυχωρίου στην Εύβοια, όπως αυτή προέκυψε από την εφαρμογή του προγνωστικού συστήματος IRIS του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και του meteo.gr. Ειδικότερα, παρουσιάζονται η πορεία των μετώπων της φωτιάς (κόκκινο) και η ροή θερμότητας από την πυρκαγιά (μαύρο-κίτρινο), λαμβάνοντας υπόψη την αμφίδρομη αλληλεπίδραση μεταξύ της φωτιάς και του καιρού.

  

Η πληροφορία που δίνεται αποτελεί εκτίμηση με βάση την προσομοίωση της εξάπλωσης της πυρκαγιάς, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις ενέργειες πυρόσβεσης που βρίσκονται σε εξέλιξη.  

Το προγνωστικό σύστημα IRIS αποτελεί ένα σύστημα ταχείας απόκρισης για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, το οποίο αναπτύχθηκε από το ΕΑΑ/meteo.gr στα πλαίσια του ερευνητικού έργου DISARM. Εφαρμόστηκε πιλοτικά στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2018 (ως WRF-SFIRE), ενώ τη φετινή περίοδο (2019) είναι διαθέσιμο σε επιχειρησιακή βάση. Περισσότερες πληροφορίες για το σύστημα IRIS είναι διαθέσιμες στον επόμενο σύνδεσμο:

http://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=986

 

Υψηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και δυτικά – 38 βαθμοί στην Αττική

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019, 19:30

 

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης 04/07, με τις υψηλότερες τιμές να σημειώνονται στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Στον παρακάτω Πίνακα παρουσιάζονται οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες, όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

 

   

Πίνακας. Οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες την Πέμπτη 04/07/2019.

 

Υψηλές θερμοκρασίες κατεγράφησαν και στην Αττική, με τη θερμοκρασία κατά τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης 04/07, να φτάνει στη Σαλαμίνα τους 38.4 βαθμούς, στα Πατήσια και τον Κορυδαλλό στους 38.3 βαθμούς Κελσίου. Οι μέγιστες θερμοκρασίες στην Αττική, όπως κατεγράφησαν από  το Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Αττικής παρουσιάζονται στον παρακάτω Χάρτη.

 

 

Χάρτης. Οι μέγιστες θερμοκρασίες στην Αττική κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 04/07/2019.

Kαταχωρήθηκε 04/07/2019 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Σε εξέλιξη το κύμα έντονης ζέστης – Τοπικά στους 40 βαθμούς θερμοκρασία (04/07/2019)

Εντοπισμός της πυρκαγιάς στα Μανίκια Ευβοίας με χρήση δορυφορικών δεδομένων

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Θ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη

ΕΑΑ – Πεντέλη, Πέμπτη 04/07/2019, 17:00

 

Εντοπίστηκε με χρήση δορυφορικών εικόνων, η πυρκαγιά που καίει το μεσημέρι της Πέμπτης 04/06/2019 στα Μανίκια Εύβοιας. Ο πρώτος εντοπισμός έγινε στις 11:15UTC (14:15 ώρα Ελλάδας), με χρήση του αλγόριθμού που αναπτύσσει από κοινού από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στα πλαίσια τους ερευνητικού προγράμματος Drought and Fire Observatory and Early Warning System (DISARM).

Εργαλεία όπως αυτά που αναπτύσσονται στα πλαίσια του προγράμματος DISARM και εφαρμόζονται επιχειρησιακά από το ΕΑΑ, μπορούν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση της έγκαιρης προειδοποίησης και αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και είναι πάντα στη διάθεση των αρχών και του κοινού.

 

Screenshot από τη στιγμή του πρώτου εντοπισμού της φωτιάς στις 11:15UTC (14:15 ώρα Ελλάδας)

Στη δορυφορική εικόνα που ακολουθεί και έχει ληφθεί από τον Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό Δορυφόρο Meteosat-11, διακρίνεται ο καπνός από τη φωτιά στις 13:45 UTC (16:45 ώρα Ελλάδας).

Σε εξέλιξη το κύμα έντονης ζέστης – Τοπικά στους 40 βαθμούς η θερμοκρασία

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019, 10:00

 

Σε εξέλιξη το κύμα έντονης ζέστης, με τις μέγιστες θερμοκρασίες την Πέμπτη 04/07 και την Παρασκευή 05/07, να φτάνουν 38 – 39 ⁰C και τοπικά τους 40 ⁰C. Από την Παρασκευή αναμένεται σταδιακή υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών, παρόλα αυτά όμως θα διατηρηθούν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες για την Πέμπτη 04/07.

 

 

 

Χάρτης. Οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες για την Πέμπτη 04/07/2019.

 

Tην Πέμπτη 04/07 και την Παρασκευή 05/07 κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά, θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας.

Kαταχωρήθηκε 04/07/2019 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Σε εξέλιξη το κύμα έντονης ζέστης (03/07/2019)

Στο κόκκινο η Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα – 40 βαθμοί σε Πιερία και Σέρρες

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019, 18:30

 

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 03/07, με τις υψηλότερες τιμές να σημειώνονται στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα. Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι μέγιστες θερμοκρασίες της Τετάρτης 03/07, όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

 

   

Χάρτης. Οι μέγιστες θερμοκρασίες την Τετάρτη 03/07/2019.

 

Η θερμοκρασία στο Δίον Πιερίας ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλές τιμές κατεγράφησαν στις Σέρρες 40 βαθμοί και στη Λάρισα 39.3 βαθμοί Κελσίου. Οι οκτώ υψηλότερες θερμοκρασίες όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα.

 

Σε εξέλιξη το κύμα έντονης ζέστης

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019, 10:30

 

 

 

Σε εξέλιξη η εισβολή των θερμών αέριων μαζών στην περιοχή μας, που θα έχει ως αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες έως την Παρασκευή 05/07. Από την Παρασκευή αναμένεται σταδιακή υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών, παρόλα αυτά όμως θα διατηρηθούν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 03/07 θα φτάσουν τους 39 ⁰C και τοπικά πιθανόν τους 40 ⁰C (Χάρτης 1), ενώ την Πέμπτη 04/07 θα φτάσουν τους 40 ⁰C με 41 ⁰C (Χάρτης 2).

 

   

Χάρτης 1. Οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες για την Τετάρτη 03/07/2019.

 

 

Χάρτης 2. Οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες για την Πέμπτη 04/07/2019.

 

Tην Πέμπτη 04/07 και την Παρασκευή 05/07 κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά, θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας.

 

Λόγω των αναμενόμενων υψηλών θερμοκρασιών, θα πρέπει να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, τα οποία συνοπτικά παρουσιάζονται στον παρακάτω γράφημα.

 

 

Γράφημα. Βασικές οδηγίες προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες.

 

Επίσης, μπορείτε να ενημερωθείτε για τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης και της θερμοπληξίας σε ιατρικό άρθρο που παρουσιάζεται εδώ, καθώς επίσης και τη σύνδεση του καύσωνα με τα καρδιαγγειακά προβλήματα εδώ.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες για το επερχόμενο έντονο κύμα ζέστης, θα δοθούν σε επόμενες ανακοινώσεις.       

Kαταχωρήθηκε 03/07/2019 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Νεότερα για το επερχόμενο έντονο κύμα ζέστης (02/07/2019)

Τους 38 βαθμούς η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τρίτη 2 Ιουλίου 2019, 18:30

 

Σε ανοδική πορεία η θερμοκρασία, με τις μέγιστες τιμές στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κατά τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης 02/07 να φτάνει τους 38 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι οκτώ υψηλότερες θερμοκρασίες παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

 

 

Νεότερα για το επερχόμενο έντονο κύμα ζέστης

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τρίτη 2 Ιουλίου 2019, 10:30

 

 

Σε ανοδική πορεία η θερμοκρασία, με τις υψηλότερες τιμές της να σημειώνονται το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης 03/07 και 04/07/2019, αντίστοιχα, φτάνοντας στα ηπειρωτικά τους 39 – 40 ⁰C τοπικά τους 41 ⁰C. Από την Παρασκευή αναμένεται σταδιακή υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών, παρόλα αυτά όμως θα διατηρηθούν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 03/07, παρουσιάζονται στον παρακάτω Χάρτη.

 

   

Χάρτης. Οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες την Τετάρτη 03/07/2019.

 

 

Tην Πέμπτη 04/07 και την Παρασκευή 05/07 κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά, θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες για το επερχόμενο έντονο κύμα ζέστης, θα δοθούν σε επόμενες ανακοινώσεις.       

 

Kαταχωρήθηκε 02/07/2019 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΜΕΤΣΟΒΟ 14°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 14°C
ΦΛΩΡΙΝΑ 15°C
ΝΕΣΤΟΡΙΟ 15°C
ΚΑΣΤΟΡΙΑ 16°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΛΙΝΔΟΣ 30°C
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ 28°C
ΠΑΝΟΡΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 28°C
ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ 28°C
ΠΑΤΡΑ 27°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 20:41
<