Τρίτη  21  Μαΐου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:09  Δύση Ηλίου - Sunset 20:32 - Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες, 23 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH S
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


Πιο ασταθείς οι πάγοι της Αρκτικής- τι δείχνουν δεδομένα 25 ετών από δορυφόρους (18/05/2019)

Σχεδόν το 1/4 του φύλλου πάγου της Δυτικής Αρκτικής μπορεί να θεωρηθεί πλέον ασταθές, σύμφωνα με νέα αποτίμηση δεδομένων από δoρυφόρο που συγκεντρώθηκαν σε περίοδο 25 ετών.

Με τον όρο «ασταθής» οι επιστήμονες εννούν ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί περισσότερος πάγος από ό,τι μπορεί να αναπληρωθεί από τη χιονόπτωση. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παγετώνες της περιοχής έχουν δει το πάχος τους να περιορίζεται κατά περισσότερο από 120 μ. σε ορισμένα σημεία.

Οι απώλειες στους δύο μεγαλύτερους παγετώνες, τους Pine Island και Thwaites, έχουν πενταπλασιαστεί κατά την περίοδο καταγραφής δεδομένων από το δορυφόρο και οι αλλαγές έχουν πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα την τελευταία δεκαετία.

Βασικός παράγοντας εκτιμάται ότι είναι το θερμό νερό του ωκεανού, που «επιτίθεται» στα άκρα της ηπείρου, στο σημείο, όπου οι παγετώνες εισέρχονται στη θάλασσα. Η σχετική μελέτη, της οποίας ηγήθηκε ομάδα Βρετανών επιστημόνων, παρουσιάστηκε στο Μιλάνο στο Living Planet Symposium, το μεγαλύτερο συνέδριο της Ευρώπης. Έχει επίσης δημοσιευθεί στο περιοδικό Geophysical Research Letters.

Τα ευρήματα προκύπτουν από στοιχεία που καταγράφηκαν από το 1992 έως το 2017 και όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες θα πρέπει να προβληματίσουν τους πάντες για τα αποτελέσματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Οι βροχές της Παρασκευής 17 Μαΐου 2019 (18/05/2019)

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 17 Μαΐου 2019 κατεγράφησαν στις ακόλουθες περιοχές: Άγιος Δημήτριος Ολύμπου 23 mm, Θήβα 22 mm, ΣΚΑ Αττικής 21 mm, Πετρούπολη 21 mm, Χαϊδάρι 19 mm, Κοιλάδα Κοζάνης 17 mm, Άγιοι Πάντες Χανίων 17 mm και Βρύσσες Χανίων 16 mm.


Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Τα σημαντικότερα ύψη βροχόπτωσης την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 (17/05/2019)

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 16 Μαΐου 2019 κατεγράφησαν στις ακόλουθες περιοχές: Άγιος Παύλος Ημαθίας 24 mm, Κέρκυρα 21 mm, Άρδασσα Κοζάνης 19 mm, Άγιος Δημήτριος Ολύμπου 16 mm, Πτολεμαΐδα 12 mm, Κόνιτσα 11 mm και Τριανταφυλλιά Φλώρινας 10 mm.


Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

Οι μέγιστες θερμοκρασίες της Πέμπτης 16 Μαΐου 2019 (17/05/2019)

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης 16 Μαΐου 2019 καταγράφηκαν στη Λίνδο Ρόδου (27.7 C), στο Διδυμότειχο (26.4 C), στους Μεταξάδες Έβρου (26.4 C), στη Βαγιωνιά Ηρακλείου (26.4 C), στην Πλώρα Ηρακλείου (26.4 C), στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας (26.4 C) στη Λιβαδειά (26.3 C) και στην Ορεστιάδα (26.3 C).


Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

Γαλάζιες Σημαίες 2019: Οι ακτές, μαρίνες και σκάφη που βραβεύονται (16/05/2019)

Συνολικά 515 ελληνικές ακτές, 15 μαρίνες και τέσσερα σκάφη αειφόρου τουρισμού κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζια Σημαία», όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικό χειριστή του διεθνούς αυτού προγράμματος. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 92 σημαίες, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.

Με τις βραβεύσεις αυτές η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έλαβε το 12% των συνολικών βραβεύσεων.Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.797 ακτές, 695 μαρίνες και 67 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλον τον κόσμο.

Η ετήσια αναγγελία των βραβεύσεων του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» έλαβε χώρα σήμερα στην Ακτή Βουλιαγμένης, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού. Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία» είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδοχεία και camping, που συμμετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα.

Το 2017 ξεκίνησε στην Ελλάδα η εφαρμογή του προγράμματος για τα σκάφη αειφόρου τουρισμού. Αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείρισή τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.

Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που το 2016 έκλεισε 65 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με πέντε δίκτυα εγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού (www.eepf.gr).


Kαταχωρήθηκε 5 μέρες πριν

Γερμανία: Στην κυκλοφορία ο πρώτος ηλεκτρικός αυτοκινητόδρομος (15/05/2019)

Η Γερμανία παρέδωσε στην κυκλοφορία το πρώτο τμήμα ενός ηλεκτρικού αυτοκινητοδρόμου, που θα προσφέρει σε υβριδικά φορτηγά τη δυνατότητα επαναφόρτισης ενώ βρίσκονται εν κινήσει στις βασικές οδικές αρτηρίες της χώρας.

Το πρώτο τμήμα, μήκους 10 χιλιομέτρων, του ηλεκτρικού αυτοκινητοδρόμου βρίσκεται νοτίως της Φραγκφούρτης στον οδικό άξονα Α5 της Γερμανίας και άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού κρατιδίου της Έσσης. Χρησιμοποιείται μόνο από ένα υβριδικό φορτηγό, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει τέσσερα ακόμη έως το 2020.

Το σύστημα κατασκευάσθηκε από τον γερμανικό μηχανολογικό όμιλο Siemens, ενώ η Scania -τμήμα του ομίλου Volkswagen- ήταν ο προμηθευτής των οχημάτων. Το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνολογία παρόμοια με τα τρένα ή τα τραμ, επιτρέποντας στα φορτηγά να συνδέονται εν ώρα οδήγησης και με ταχύτητα έως και 90 χιλιόμετρα την ώρα. Η τροφοδότηση γίνεται μέσω συστήματος εναέριων καλωδιώσεων. Το ηλεκτρικό ρεύμα φορτίζει τις μπαταρίες των φορτηγών, επιτρέποντας την κίνησή τους μόνο με ηλεκτρικό ρεύμα. Μόλις αποφορτισθεί η μπαταρία, τίθεται σε λειτουργία ο πετρελαιοκινητήρας.

Η Siemens άρχισε το έργο το 2010 με ένα δοκιμαστικό κομμάτι έξω από το Βερολίνο. Το πρώτο, ολοκληρωμένο τμήμα άνοιξε το 2016 έξω από τη Στοκχόλμη και η εταιρεία έχει «στα σκαριά» ακόμη ένα στην Καλιφόρνια.


Kαταχωρήθηκε 6 μέρες πριν

Τα σημαντικότερα ύψη βροχόπτωσης την Τρίτη 14 Μαΐου 2019 (15/05/2019)

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια της Τρίτης 14 Μαΐου 2019 κατεγράφησαν στις ακόλουθες περιοχές: Τσεπέλοβο Ιωαννίνων 47 mm, Μεσόβουνο Κοζάνης 28 mm, Παραμυθιά Θεσπρωτίας 23 mm, Κόνιτσα 20 mm, Βωβούσα Ιωαννίνων 19 mm, Δωδώνη, Κλεισούρα Καστοριάς και Αριδαία Πέλλας 17 mm.


Kαταχωρήθηκε 6 μέρες πριν

Βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2019 (14/05/2019)

Βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 13 Μαΐου 2019 στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και στα νησιά του Ιονίου. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής κατεγράφησαν στις ακόλουθες περιοχές: Περτούλι Τρικάλων 57 mm, Παραμυθιά Θεσπρωτίας 57 mm, Τρίστενο Ιωαννίνων 49 mm, Λευκάδα 49 mm, Δωδώνη 46 mm, Κόνιτσα 47 mm, Θεοδώριανα Άρτας 46 mm και Τριανταφυλλιά Φλώρινας 45 mm.


Kαταχωρήθηκε 7 μέρες πριν

Στους 27-28 βαθμούς οι μέγιστες θερμοκρασίες στο Αιγαίο (13/05/2019)

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών , οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 13 Μαΐου 2019 καταγράφηκαν στη Σητεία (28.1 C), στο Λιμάνι του Ηρακλείου (28 C), στην Αγία Παρασκευή Λέσβου (27.2 C), στο Ηράκλειο (26.9 C), στη Χίο και στις Μοίρες Ηρακλέιου (26.7 C).


Kαταχωρήθηκε 7 μέρες πριν

Οι μέγιστες θερμοκρασίες της Κυριακής 12 Μαΐου 2019 (12/05/2019)

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών , οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες της Κυριακής 12 Μαΐου 2019 καταγράφηκαν στην Καρδίτσα (29.2), στην Άνδρο (28.8), στη Λιβαδειά (28.7), στο Βόλο (28.2), και στο Θεολόγο Φθιώτιδας (28.2).


Kαταχωρήθηκε 8 μέρες πριν

WWF: Oι Ευρωπαίοι «τρώνε» δυσανάλογα μεγάλο κομμάτι από την πίτα των πόρων της Γης (12/05/2019)

Οι Ευρωπαίοι παίρνουν δυσανάλογα μεγάλο κομμάτι από την «πίτα» των πόρων του πλανήτη. Αυτό προκύπτει από έκθεση της WWF και του Global Footprint Νetwork για την εξάντληση των πόρων.

Αν και η Ε.Ε. ηγείται παγκοσμίως των προσπαθειών κατά της κλιματικής αλλαγής και δηλώνει αποφασισμένη να προωθήσει «πράσινες» πολιτικές, οι πολίτες της καταναλώνουν υπερβολικά πολλά τρόφιμα, άνθρακα, τεράστιες ποσότητες ξυλείας, ενώ καταλαμβάνουν υπερβολικά μεγάλο χώρο δόμησης.

Σύμφωνα με την έκθεση εάν όλοι στον κόσμο είχαν το ίδιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα με τον μέσο πολίτη της, τότε η 10η Μαΐου θα ήταν η ημερομηνία κατά την οποία ο παγκόσμιος πληθυσμός θα είχε εξαντλήσει το σύνολο των πόρων, που μπορεί ο πλανήτης να ανεώσει μέσα σε ένα χρόνο.

Για αυτό και WWF και Global Footprint Νetwork ονόμασαν την 10η Μαΐου ως «Eu Earth Overshoot Day». Για το υπόλοιπο του χρόνου, οι Ευρωπαίοι θα ζουν εξαντλώντας το φυσικό κεφάλαιο της Γης.


Kαταχωρήθηκε 9 μέρες πριν

Ξεπέρασε τους 29 βαθμούς η θερμοκρασία το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 (11/05/2019)

Ξεπέρασε τους 29 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία το Σάββατο 11 Μαΐου 2019. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στη Λάρισα (29.6), στα Τρίκαλα (28.6), στη Σίνδο (28.3), στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας (27.8) και στο Παλαιό Σκυλίτσι Ημαθίας (27.8).


Kαταχωρήθηκε 9 μέρες πριν

Οι μέγιστες θερμοκρασίες της Παρασκευής 10 Μαΐου 2019 (10/05/2019)

Στους 27 βαθμούς σκαρφάλωσε η μέγιστη θερμοκρασία το μεσημέρι της Παρασκευής 10 Μαΐου 2019. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στη Λιβαδειά (27.3), στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας (27.2), στα Φαλάσαρνα Χανίων (27.2), στον Αλικιανό Χανίων (26.9), και στη Μακρακώμη Φθιώτιδας (26.9).


Kαταχωρήθηκε 10 μέρες πριν

Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000: Μία μεγάλη γιορτή για την προστασία της φύσης (10/05/2019)

Η 21η Μαΐου έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 , ώστε να γιορτάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η προστασία της φύσης και οι προσπάθειες όσων συμβάλλουν καθημερινά στην επιτυχία αυτού του σημαντικού εγχειρήματος.

To ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του κόσμου και, ταυτόχρονα, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της φύσης.

Η Ελλάδα έχει την τύχη να συμμετέχει σε αυτό το δίκτυο, το οποίο λειτουργεί ως ασπίδα ζωής για απειλούμενα είδη της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας και για περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής αξίας. Το δίκτυο Natura 2000, λειτουργεί παράλληλα και ως μηχανισμός που φροντίζει την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ ανθρώπινης δραστηριότητας και φύσης.

Με αυτό ως αφορμή και στο πλαίσιο του προγράμματος «Εδώ Ζούμε», την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, από τις 10:30 έως τις 17:00, η WWF σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος οργανώνει μία μεγάλη γιορτή για την προστασία της φύσης.

«Με κεντρικό άξονα την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το περιβάλλον και την ανάγκη προστασίας του, θα δημιουργήσουμε όλοι μαζί ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό με τα δακτυλικά μας αποτυπώματα που θα αναδεικνύει την άρρηκτη σχέση του ανθρώπου με τη φύση» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η WWF.

Παράλληλα, όπως αναφέρει, τα παιδιά θα έχουν τη ευκαιρία να συμμετέχουν σε δημιουργικά εργαστήρια χειροτεχνίας και να συνθέσουν ένα συλλογικό «έργο τέχνης» που θα συμβολίζει τα πολλαπλά οφέλη που οι άνθρωποι και το περιβάλλον αποκομίζουν από τη μεταξύ τους αρμονική συνύπαρξη» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της .

Επιπλέον, με αφορμή τον πρώτο εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Natura 2000, θα «ταξιδέψουμε» με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας, σε μια κατάφυτη προστατευόμενη περιοχή Natura της Αττικής, ενώ ειδικά για εκείνη την ημέρα, οι προγραμματισμένες από το ΚΠΙΣΝ ξεναγήσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος επίσης θα «εκπέμπουν» το μήνυμα της αειφορίας και βιωσιμότητας.

Οι συμμετέχοντες που θα μεταδώσουν το μήνυμα προστασίας της φύσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπουν σε κλήρωση και 10 θα κερδίσουν μια οικογενειακή Συνδρομή Μέλους του ΚΠΙΣΝ.

«Σε μια περίοδο κατά την οποία οι προκλήσεις για την προστασία της φύσης πολλαπλασιάζονται, σε παγκόσμιο επίπεδο, η χώρα μας επενδύει στρατηγικά στο δίκτυο Natura 2000. Μέσω αυτού, αναζητά και σχεδιάζει αποτελεσματικές λύσεις για κρίσιμα ζητήματα, όπως η απώλεια βιοποικιλότητας, η κλιματική αλλαγή και η ανάδειξη νέων ευκαιριών βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης» τονίζει η WWF.

Η είσοδος είναι ελεύθερη χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.


Kαταχωρήθηκε 11 μέρες πριν

Βρετανία: Για πρώτη φορά ηλεκτρική ενέργεια χωρίς χρήση άνθρακα (10/05/2019)

Για πρώτη φορά από τη Βιομηχανική Επανάσταση, το Ηνωμένο Βασίλειο παρήγε ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να χρησιμοποιήσει ούτε ένα γραμμάριο άνθρακα επί μία εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου.

Η ESO διαπίστωσε ότι σήμερα στις 13.24 (ώρα Λονδίνου) η χώρα συμπλήρωσε μία ολόκληρη εβδομάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς τη χρήση άνθρακα, αφού ο τελευταίος σταθμός που χρησιμοποιεί αυτό το είδος καυσίμου είχε αποσυνδεθεί από το δίκτυο ακριβώς πριν από επτά ημέρες.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά αφότου λειτούργησε στο Ηνωμένο Βασίλειο η πρώτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, το 1882. Πριν από δύο χρόνια, η ESO είχε καταγράψει για πρώτη φορά μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

«Ολοένα και περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια τροφοδοτεί το σύστημά μας» εξήγησε ο διευθυντής της διαχειρίστριας εταιρείας Φίνταν Σλάι. «Μέχρι το 2025, θα μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε το σύνολο του ηλεκτρικού δικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς άνθρακα» σε μόνιμη βάση, πρόσθεσε.

Το 2018 μόλις το 6% της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Βρετανία προήλθε από τον άνθρακα, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης. Το 43,9% της παραγωγής προήλθε από το φυσικό αέριο ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (άνεμος, ήλιος, βιομάζα και υδροηλεκτρικά φράγματα) παρήγαν το 27,5% του συνόλου. Αν προστεθεί στις ανανεώσιμες πηγές και η πυρηνική ενέργεια, τότε σχεδόν η μισή (49,5%) ενέργεια της χώρας προήλθε από τεχνολογίες που παράγουν ελάχιστες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης Greenpeace, ο Νταγκ Παρ, χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή. «Πριν από μερικά χρόνια μας έλεγαν ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είχαμε φως χωρίς τον άνθρακα. Τώρα, ο άνθρακας εξαφανίζεται, προς όφελος του κλίματος και της ποιότητας του αέρα» είπε. Τόνισε όμως ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, όπως για παράδειγμα να απαγορευτούν σταδιακά τα βενζινοκίνητα και ντιζελοκίνητα οχήματα, να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση των κατοικιών, να μειωθεί η κατανάλωση κρέατος και να φυτευτούν εκατομμύρια δέντρα.


Kαταχωρήθηκε 11 μέρες πριν


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΜΕΤΣΟΒΟ 14°C
ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ 14°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 15°C
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 16°C
ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ ΑΡΤΑΣ 16°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ 32°C
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 31°C
ΡΕΘΥΜΝΟ 29°C
ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ 29°C
ΤΥΜΠΑΚΙ 29°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων πριν 7 ώρες
<