Τετάρτη  8  Ιουλίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 05:09  Δύση Ηλίου - Sunset 19:48 - Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες, 39 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH S
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σχετικά με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Τo Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) είναι το αρχαιότερο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας μας και των Βαλκανίων. Ιδρύθηκε με δωρεά του βορειοηπειρώτη τραπεζίτη Βαρώνου Γεωργίου Σίνα το 1842. Το πρώτο κτήριο του Αστεροσκοπείου, κατασκευάστηκε στο λόφο των Νυμφών, απέναντι από την Ακρόπολη. Σχεδιάστηκε από τον Θεόφιλο Χάνσεν και είναι σπάνιας ομορφιάς, σταυροειδές και προσανατολισμένο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Τρία Ερευνητικά Ινστιτούτα λειτουργούν σήμερα στο ΕΑΑ:

  • Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης
  • Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
  • Ινστιτούτο Αστρονομίας - Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης

Στο ΕΑΑ εργάζονται σήμερα περίπου 100 ερευνητές και επιστήμονες, ενώ το προσωπικό περιλαμβάνει ακόμα 120 άτομα (τεχνικό και διοικητικό προσωπικό).

Οι δραστηριότητες του ΕΑΑ σε θέματα μετεωρολογίας ξεκίνησαν το 1858 όταν εγκαταστάθηκε ο πρώτος μετεωρολογικός σταθμός στο Θησείο. Το δίκτυο αυτό επεκτάθηκε στη συνέχεια σε όλη τη χώρα, μέχρι την ίδρυση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στη δεκαετία του 1930. Από την ημερομηνία αυτή, το μετεωρολογικό δίκτυο του ΕΑΑ λειτουργεί με ευθύνη της ΕΜΥ, με εξαίρεση το σταθμό του Θησείου. Από το 1996 λειτουργεί και δεύτερος σταθμός του ΕΑΑ στην Πεντέλη. Το 2006 ξεκίνησε η προσπάθεια επέκτασης του δικτύου αυτόματων σταθμών του ΕΑΑ, οπότε μέχρι σήμερα, το δίκτυο μας ξεπέρασε τους 205 σταθμούς σε όλη τη χώρα.

Από το 1999, το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του ΕΑΑ ξεκίνησε την παροχή μετεωρολογικών προγνώσεων μέσω του Διαδικτύου, χρησιμοποιώντας σύγχρονα μετεωρολογικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού: το μοντέλο BOLAM και το μοντέλο ΜΜ5 και WRF. Σήμερα οι προγνώσεις αυτές είναι οι πιο αναλυτικές που πραγματοποιούνται επιχειρησιακά στη χώρα μας, επιτρέποντας σε χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αξιόπιστες και λεπτομερείς προγνώσεις καιρού.

Σχετικά με το meteo.gr

Ο κόμβος METEO.GR ξεκίνησε την λειτουργία του τον Ιούνιο του 2001. Αποτελεί την ελληνική και απλουστευμένη έκδοση της ήδη υπάρχουσας σελίδας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (http://www.noa.gr/forecast). Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του κόμβου meteo.gr έγινε με σκοπό την παροχή απλουστευμένων προγνώσεων καιρού για το ευρύ κοινό. Περιλαμβάνει προγνώσεις για συνολικά περίπου 500 περιοχές και πόλεις της χώρας μας οι οποίες δίνονται σε μορφή πινάκων, ενώ πλήθος συμβόλων δίνουν στον χρήστη μια εύληπτη εικόνα του καιρού των επόμενων τριών ημερών. Η υπηρεσία μελών υποστηρίζει αυτή την στιγμή την τροποποίηση της αρχικής σελίδας ανάλογα με τις προτιμήσεις του χρήστη.

Η υποστήριξη των μετεωρολογικών μοντέλων που τροφοδοτούν τη σελίδα με προγνωστικά στοιχεία γίνεται από τη Βάσω Κοτρώνη, ερευνήτρια του Εθνικού Aστεροσκοπείου Αθηνών και τον Κώστα Λαγουβάρδο, ερευνητή του Εθνικού Aστεροσκοπείου Αθηνών. Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η συντήρηση του κόμβου αυτού γίνεται από τον Αλέξανδρο Μούστρη web developer/designer της mediamax on screen communications .

Οι αρχικές συνθήκες (Global model) που χρησιμοποιούν τα μοντέλα μας παρέχονται απο την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Βάσει αυτών τα μοντέλα μας (BOLAM, MM5, WRF) σαρώνουν την ελληνική επικράτεια και δημιουργούν μετά απο πολύωρες μαθηματικές επεξεργασίες απο συστοιχία υπολογιστών του Ινστιτούτου μας τις τοπικές προγνώσεις. Αυτές κατόπιν τροφοδοτούν τον κόμβο μας και μέσα απο την διαδικασία της οπτικοποίησης δημιουργούν τις σελίδες που βλέπετε σε αυτό τον κόμβο.

Στόχος του κόμβου μας εξ'αρχής ήταν η ευχρηστία και κατανόηση των προγνώσεων απο το ευρύ κοινό χωρίς ωστόσο να προβούμε σε υπεραπλουστεύσεις του τύπου "ελάχιστη/μέγιστη θερμοκρασία ημέρας" που εκτιμούμε ότι δεν παρέχουν ουσιαστική πληροφόρηση στο κοινό.

 

Καθημερινά δημιουργούμε προγνώσεις των επόμενων 144 ωρών ομαδοποιημένες σε 6ωρα (πρωϊ, μεσημέρι, απόγευμα και αργά την νύχτα). Επίσης παρέχονται προγνώσεις έντασης και διεύθυνσης ανέμου με την μορφή διαδραστικών χαρτών, προγνώσεις ύψους κύματος για όλες τις ελληνικές θάλασσες όπως και προγνώσεις υπεριώδους ακινοβολίας.

Το δίκτυο αυτόματων σταθμών του ΕΑΑ που αποτελείται από περίπου 240 σταθμούς τύπου Davis, οι οποίοι μετρούν όλες τις βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, δηλαδή πίεση, θερμοκρασία, υγρασία, βροχόπτωση, διεύθυνση και ένταση του ανέμου μεταδίδουν συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο τις μετρήσεις απ΄όλη σχεδόν την Ελλάδα. Ορισμένοι σταθμοί καταγράφουν επίσης και την ηλιακή και υπεριώδη ακτινοβολία. Ολες οι καταγραφές (ανά 10 λεπτά) συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο από το ΕΑΑ και αφού περάσουν από ποιοτικό έλεγχο, αρχειοθετούνται για μελλοντική χρήση.

To meteo.gr χρησιμοποιεί ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στον χώρο της μετεωρολογίας και διαρκώς αναζητά μέσω του επιστημονικού προσωπικού του την βελτίωση των παρεχόμενων δεδομένων. Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται είναι στην αιχμή του δόρατος της πληροφορικής επιστήμης.

Σήμερα τροφοδοτεί με δεδομένα εκατοντάδες sites οργανισμών, επιχειρήσεων και ιδιωτών σε όλη την Ελλάδα.

Μερικές συνεργασίες:
 
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΝΩΓΕΙΑ 19°C
ΦΕΝΕΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 20°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 21°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 22°C
ΛΕΒΙΔΙ 22°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΛΙΝΔΟΣ 34°C
ΚΑΛΑΜΑΤΑ 33°C
ΑΓΡΙΝΙΟ 33°C
ΛΕΠΕΝΟΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ 33°C
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 32°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 08:29