Κυριακή  29  Μαρτίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:13  Δύση Ηλίου - Sunset 18:44 - Διάρκεια ημέρας: 12 ώρες, 31 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH S
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αρχείο Άρθρων


Πόσο βέβαιοι είμαστε ότι πρόσφατες αλλαγές στην ατμοσφαιρική ρύπανση οφείλονται αποκλειστικά στα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19; (28/03/2020)

Πόσο βέβαιοι είμαστε ότι πρόσφατες αλλαγές στην Ατμοσφαιρική Ρύπανση οφείλονται αποκλειστικά στα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του Κορονοϊού;

Σύνταξη άρθρου: Χ. Γιάνναρος, Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Σάββατο 28 Μαρτίου 2020, 21:00

 

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για την εκτίμηση της επίδρασης των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες του κόσμου, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, στα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Για αυτό το σκοπό, ιδιαίτερα διαδεδομένη είναι η χρήση των εκτιμήσεων των συγκεντρώσεων διοξειδίου του αζώτου (NO2) που παρέχονται από τον δορυφόρο Sentinel-5P (S5P) του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Παρατηρήσεων της Γης Copernicus (https://www.copernicus.eu/). Το ΝΟ2 αποτελεί έναν ρύπο με μικρό χρόνο ζωής (μικρότερο της μιας ημέρας). Ως εκ τούτου, συνήθως παρατηρείται αρκετά κοντά στις πηγές του και, έτσι, θεωρείται κατάλληλος δείκτης για την εξέταση αλλαγών στις εκπομπές ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η υψηλή χωρική ανάλυση (7 km x 5.5 km) που χαρακτηρίζει τις παρατηρήσεις του δορυφόρου S5P, έχει ως αποτέλεσμα την ικανοποιητική αποτύπωση των συγκεντρώσεων ΝΟ2 σε επίπεδο πόλης, όπου οι κύριες πηγές είναι ανθρωπογενείς (π.χ., κυκλοφορία των οχημάτων).  Έτσι, οι μετρήσεις ΝΟ2 του S5P συγκρίνονται πριν και αμέσως μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, για να καταδείξουν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα συγκεντρώσεων του ΝΟ2 πάνω από αστικά κέντρα. Πόσο βέβαιοι είμαστε, όμως, ότι οι παρατηρούμενες μειώσεις οφείλονται αποκλειστικά στην εφαρμογή των μέτρων καραντίνας;

Η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων μπορεί να προκύψει μόνο έπειτα από την εξέταση δεδομένων μεγάλης χρονικής διάρκειας (τουλάχιστον ενός μήνα), όπως τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες του προγράμματος Copernicus. Η αναγκαιότητα χρησιμοποίησης μεγάλων χρονοσειρών δεδομένων ΝΟ2 προκύπτει από το γεγονός ότι η μεταβλητότητα των συγκεντρώσεων ΝΟ2 δεν εξαρτάται μόνο από πιθανές αλλαγές στις εκπομπές του (π.χ., μείωση της κυκλοφορίας οχημάτων), αλλά επηρεάζεται ισχυρά και από τις καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, ισχυροί άνεμοι και έντονες βροχοπτώσεις, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, έχουν καθοριστική επίδραση στη διασπορά και εναπόθεση του ΝΟ2, καθώς και άλλων ρύπων. Έτσι, είναι απαραίτητη η εφαρμογή στατιστικών μεθόδων σε μεγάλο δείγμα δεδομένων για την «απομόνωση» της επίδρασης μετεωρολογικών μεταβλητών στην παρατηρούμενη τάση μείωσης των ατμοσφαιρικών ρύπων.

Εξίσου απαραίτητη είναι και η εφαρμογή ποιοτικών φίλτρων κατά την επεξεργασία των δεδομένων του δορυφόρου. Τα φίλτρα αυτά σχετίζονται με τη νεφοκάλυψη στην ατμόσφαιρα, καθώς η παρουσία υψηλών ποσοστών νεφών επηρεάζει τις εκτιμήσεις του δορυφόρου. Για παράδειγμα, στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται η εκτιμώμενη κατακόρυφη συγκέντρωση του ΝΟ2 στην τροπόσφαιρα κατά τις περιόδους 1-19 Μαρτίου 2019 και 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ).

Εικόνα 1: Εκτιμήσεις κατακόρυφης συγκέντρωσης του ΝΟ2 στην τροπόσφαιρα κατά τις περιόδους 1-19 Μαρτίου 2019 και 2020 στις ΗΠΑ.

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο του 2020 δεν είχαν εφαρμοστεί περιορισμοί των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, η σύγκριση 2019/2020 με τη χρήση δεδομένων για τα οποία η νεφοκάλυψη φτάνει έως και το 100% (δεξιά στήλη), καταδεικνύει μείωση του ΝΟ2 σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ («θερμές κηλίδες» στον χάρτη), η οποία είναι λιγότερη εμφανής κατά την ίδια σύγκριση με τη χρήση δεδομένων για τα οποία η νεφοκάλυψη είναι μικρότερη από 5% (αριστερή στήλη). Η επίδραση των νεφών, επομένως, στις δορυφορικές εκτιμήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι καίριας σημασίας και δεν πρέπει να παραβλέπεται ούτε κατά τη διάρκεια συγκρίσεων για περιόδους κατά τις οποίες εξετάζεται ο αντίκτυπος των μέτρων καραντίνας στις συγκεντρώσεις αέριων ρύπων.

Συμπερασματικά, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την αναπαραγωγή συγκριτικών χαρτών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως αυτή αποτυπώνεται από δορυφόρους πριν και μετά την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού COVID-19. Ασφαλώς και υπάρχει ένας σημαντικός βαθμός βεβαιότητας σχετικά με την μείωση των αέριων ρύπων σε περιοχές όπου τα μέτρα έχουν εφαρμοστεί εδώ και εβδομάδες, όπως στην Κίνα και την Βόρεια Ιταλία. Ωστόσο, για την ποσοτική απόδοση αυτής της τάσης σε περιορισμούς κυκλοφοριακών, βιομηχανικών και άλλων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων απαιτούνται περισσότερα και υψηλής ποιότητας δεδομένα, καθώς και ο συνδυασμός αυτών με μοντέλα ατμοσφαιρικής χημείας. Μόνο κατά αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ορθή χρήση των δορυφορικών παρατηρήσεων της ατμόσφαιρας, με σκοπό τη συμβολή τους στην έγκυρη ενημέρωση του κοινού.

Πηγές:

[1] https://atmosphere.copernicus.eu/flawed-estimates-effects-lockdown-measures-air-quality-satellite-observations

[2] https://www.esa.int/Applications/Observing_the_Earth/Copernicus/Sentinel-5P/Coronavirus_lockdown_leading_to_drop_in_pollution_across_Europe

Kαταχωρήθηκε 28/03/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Άστατος ο καιρός το Σάββατο 28/03 - Βροχές και πιθανόν καταιγίδες στην Αττική (28/03/2020)

Άστατος ο καιρός το Σάββατο 28/03 - Βροχές και πιθανόν καταιγίδες στην Αττική

Σύνταξη άρθρου: Στρατής Βουγιούκας, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Σάββατο 28 Μαρτίου 2020, 10:00 

Άστατος καιρός αναμένεται να επικρατήσει το Σάββατο 28/03 στη χώρα, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως από το μεσημέρι και μετά. Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κατά κύριο λόγο τα ηπειρωτικά τμήματα, ενώ κατά τόπους στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στη Στερεά, στην Εύβοια, στη Βόρεια Πελοπόννησο, αλλά και στο Κεντρικό Ιόνιο θα είναι έντονα.

Βροχές και πιθανόν καταιγίδες θα εκδηλωθούν μετά το μεσημέρι στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η κατανομή του ολικού υετού (βροχές / καταιγίδες) στη χώρα έως το βράδυ του Σαββάτου 28/03.

Βροχές θα εκδηλωθούν επίσης στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου, στις Σποράδες και προς το βράδυ κατά τόπους στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα. Στα Δωδεκάνησα , τη νύχτα προς Κυριακή θα εκδηλωθούν και καταιγίδες που δεν αποκλείεται να είναι τοπικά έντονες.

Στο χάρτη που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν στο οδικό δίκτυο της χώρας κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, σύμφωνα με την υπηρεσία μας ROADS, πληροφορία χρήσιμη για όσους υπάρξει ανάγκη  να μετακινηθούν.

Kαταχωρήθηκε 28/03/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι – Στα ανατολικά τα μεγαλύτερα ύψη βροχής (27/03/2020)

Στην Εύβοια, στα ανατολικά ηπειρωτικά και στις Κυκλάδες οι σημαντικότερες βροχές της Παρασκευής 27/03

Επιμέλεια: Στρατής Βουγιούκας, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020, 19:30 

Ισχυρές τοπικά βροχοπτώσεις εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 27/03, κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά, στην Εύβοια και στις Κυκλάδες. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 19:30 το απόγευμα.

Ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι – Στα ανατολικά τα μεγαλύτερα ύψη βροχής  

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020, 10:00

 

Θα συνεχιστούν οι βροχές και την Παρασκευή 27/03 σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, με κατά τόπους έντονα φαινόμενα, ενώ θυελλώδεις θα πνέουν οι άνεμοι στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, την Παρασκευή 27/03, αναμένονται βροχές στο σύνολο της χώρας, όπως διακρίνεται στον προγνωστικό  Χάρτη 1, ενώ καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές. Τα φαινόμενα αναμένονται να είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, καθώς επίσης και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

 

Χάρτης 1. Εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής για την Παρασκευή 27/03/2020. Με κύκλους επισημαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται τα έντονα φαινόμενα.   

 

 

Βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται και στην περιοχή της Αττικής, κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Παρασκευής 27/03, όπως παρουσιάζεται στο Χάρτη 2.

 

 

Χάρτης 2. Τα αναμενόμενα ύψη βροχής στην περιοχή της Αττικής κατά τη διάρκεια των (αριστερά) μεσημεριανών και (δεξιά) απογευματινών ωρών της Παρασκευής 27/03/2020.

 

 

Παράλληλα, ιδιαίτερα ενισχυμένοι θα πνέουν οι άνεμοι στο Αιγαίο, όπου η έντασή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας θα φτάνει τα 8 μποφόρ (Χάρτης 3).

 

Χάρτης 3. Περιοχές όπου η ένταση των ανέμων θα ξεπεράσουν τα 7 μποφόρ κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 27/03/2020.

Kαταχωρήθηκε 27/03/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Βροχές και θυελλώδεις άνεμοι την Πέμπτη 26/03 - Βροχερός ο καιρός και τις επόμενες ημέρες (26/03/2020)

Μεγάλα ύψη βροχόπτωσης στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην Κρήτη την Πέμπτη 26/03

Επιμέλεια: Στρατής Βουγιούκας, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020, 21:30 

Ιδιαίτερα αξιόλογες βροχοπτώσεις εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 26/03, κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην Κρήτη. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 21:30 το βράδυ.

Βροχές και θυελλώδεις άνεμοι την Πέμπτη 26/03 - Βροχερός ο καιρός και τις επόμενες ημέρες

Σύνταξη άρθρου: Στρατής Βουγιούκας, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020, 10:00 

Το βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται στην περιοχή της Σικελίας και επηρεάζει τον καιρό της χώρας, έχει δώσει έως το πρωί της Πέμπτης 26/03 αξιόλογες βροχοπτώσεις στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και στην Κρήτη. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 09:30 το πρωί.

Παράλληλα, θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις άνεμοι πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο (βορειοανατολικών διευθύνσεων) και στο Ιόνιο (ανατολικών διευθύνσεων), με τις μεγαλύτερες καταγραφές του δικτύου μας να παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, τα  φαινόμενα θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο της ημέρας με φθίνουσα ένταση. Ένα νέο μέτωπο τοπικά ισχυρών βροχών και καταιγίδων θα προσεγγίσει αργά το βράδυ τα δυτικά και κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 27/03 θα επηρεάσει το σύνολο της χώρας (συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης).

Στο βίντεο που ακολουθεί προβάλλονται προγνωστικοί χάρτες υετού (βροχές / καταιγίδες), ανά 3 ώρες, έως και το βράδυ της Παρασκευής 27/03.

Kαταχωρήθηκε 26/03/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Μένουμε σπίτι - Ιδιαίτερα βροχερός ο καιρός έως την Παρασκευή 27/03 (25/03/2020)

Μένουμε σπίτι - Ιδιαίτερα βροχερός ο καιρός έως την Παρασκευή 27/03

Σύνταξη άρθρου: Στρατής Βουγιούκας, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020, 10:30 

Βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Σικελίας αναμένεται να επηρεάσει τον καιρό της χώρας μας από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 25/03 έως τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 27/03. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σχεδόν στο σύνολο της χώρας, ενώ χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά καθώς και σε περιοχές της Δ. Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Περισσότερο αναμένεται να επηρεαστούν τα δυτικά, τα ανατολικά και τα νότια τμήματα της χώρας.

Στο βίντεο που ακολουθεί προβάλλονται προγνωστικοί χάρτες υετού (βροχές / καταιγίδες / χιονοπτώσεις), ανά 3 ώρες, έως και το βράδυ της Παρασκευής 27/03.

Παράλληλα, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί, σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν από το βράδυ της Τετάρτης 25/03 οι βορειοανατολικοί άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο και οι ανατολικοί άνεμοι στο Ιόνιο, με τις εντάσεις τους να φτάνουν κατά περιόδους τοπικά τα 9 μποφόρ, διατηρούμενοι στα ίδια επίπεδα κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 26/03.

 

Kαταχωρήθηκε 25/03/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Μένουμε σπίτι - Βροχερός ο καιρός και την Τρίτη 24/03 (24/03/2020)

Η μειωμένη αεροπορική κίνηση βλάπτει και τις καιρικές προγνώσεις

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Τρίτη 24 Μαρτίου 2020, 20:00 

Μια πτυχή της πανδημίας του COVID-19 είναι η σημαντική μείωση των πτήσεων των αεροσκαφών και συνεπώς των ατμοσφαιρικών παρατηρήσεων που παρέχονται στα κέντρα πρόγνωσης καιρού. Οι παρατηρήσεις χρησιμοποιούνται μαζί με πολλές άλλες για να βοηθήσουν στην εκτίμηση της κατάστασης του συστήματος γης-ατμόσφαιρας κατά την έναρξη των προβλέψεων (αρχικές συνθήκες).

Η Εικόνα 1 που ακολουθεί δείχνει πως ο αριθμός των αεροπορικών παρατηρήσεων πάνω από την Ευρώπη που έλαβε και χρησιμοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσο-πρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF) έχει μειωθεί σημαντικά από τις αρχές Μαρτίου. Ο αριθμός των παρατηρήσεων και η γεωγραφική κάλυψή τους αναμένεται επίσης να μειωθούν κι άλλο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως κατά τις προσεχείς εβδομάδες. Ένα μικρό ποσοστό αναφορών προέρχεται από φορτηγά-αεροσκάφη, οι οποίες επηρεάζονται λιγότερο από τις πτήσεις επιβατών.

Εικόνα 1. Οι πολύχρωμες τροχιές των αεροσκαφών που παρείχαν μετρήσεις ατμοσφαιρικών παραμέτρων στο ECMWF στις 2 Μαρτίου 2020 (πάνω) και στις 23 Μαρτίου 2020 (κάτω)

 

Το ποσοστό των αεροπορικών αναφορών στις αρχικές συνθήκες του ECMWF είναι 13%, της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας ΝΟΑΑ περίπου 9% και στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αγγλίας (MetOffice) είναι 8%. Υπολογίζεται ότι η αφαίρεση όλων των αεροπορικών δεδομένων θα προκαλέσει μείωση της ακρίβειας προγνώσεων έως και 15% σε χρονικό ορίζοντα 7 ημερών.

"Προβλέπουμε σημαντική μείωση της διαθεσιμότητας των αεροπορικών παρατηρήσεων πάνω από τις ΗΠΑ τις ερχόμενες εβδομάδες και πιθανόν να προκαλέσουν κάποια επίδραση στην παραγωγή των αριθμητικών συστημάτων πρόγνωσης καιρού μας", λέει ο Christopher Hill από τη NOAA.

Οι παρατηρήσεις πάνω από την Αυστραλία είναι φυσιολογικές μέχρι τώρα (24 Μαρτίου). "Ωστόσο, αυτό αναμένεται να αλλάξει σημαντικά σύντομα, με την Qantas να αναστέλλει όλες τις διεθνείς πτήσεις από τα τέλη Μαρτίου και να μειώνει τις πτήσεις της Αυστραλίας κατά 60%", λέει ο Douglas Body, από το Αυστραλιανό Γραφείο Μετεωρολογίας (BoM).

Πρόσφατες καινοτόμες δορυφορικές παρατηρήσεις ανέμου από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Aeolus θα βοηθήσουν στην άμβλυνση της μείωσης του αριθμού των παρατηρήσεων που βασίζονται σε αεροσκάφη αλλά όχι στο άμεσο μέλλον. Τις επόμενες εβδομάδες πιθανόν να πραγματοποιηθούν κάποιες πρόσθετες εκτοξεύσεις ραδιοβολίσεων στην Ευρώπη ώστε να αντισταθμίσουν την έλλειψη αεροπορικών μετρήσεων.

Πηγή

 

Μένουμε σπίτι - Βροχερός ο καιρός και την Τρίτη 24/03

Σύνταξη άρθρου: Στρατής Βουγιούκας, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Τρίτη 24 Μαρτίου 2020, 10:00 

Βροχερός αναμένεται να διατηρηθεί ο καιρός την Τρίτη 24/03 σε αρκετές περιοχές της χώρας με τα φαινόμενα πάντως να είναι γενικά ασθενέστερα σε σχέση με τη Δευτέρα. Εξαίρεση αποτελούν τα ανατολικά ηπειρωτικά και η Κεντρική Μακεδονία όπου όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη ολικού υετού (βροχές / καταιγίδες / χιονοπτώσεις) που ακολουθεί θα σημειωθούν τα σημαντικότερα φαινόμενα της ημέρας.

Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, καθώς και σε ημιορεινά τμήματα (και πόλεις) της Δυτικής Μακεδονίας.

Kαταχωρήθηκε 24/03/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Καιρός για να «μείνουμε σπίτι» - Βροχερή η νέα εβδομάδα (23/03/2020)

Στα ανατολικά και βόρεια τα σημαντικότερα φαινόμενα της Δευτέρας 23/03

Επιμέλεια: Στρ. Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, 21:15

Βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο συνθέτουν το σκηνικό του καιρού τη Δευτέρα 23/03/2020. Τα εντονότερα φαινόμενα όπως αναμενόταν εκδηλώνονται στα ανατολικά και βόρεια διαμερίσματα της χώρας. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη υετού (βροχοπτώσεις/χιονοπτώσεις) έως τις 21:15 το βράδυ.

Καιρός για να «μείνουμε σπίτι» - Βροχερή η νέα εβδομάδα

Σύνταξη άρθρου: Στρ. Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, 10:00 

Νεφώσεις καλύπτουν τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας το πρωί της Δευτέρας 23/03, όπως φαίνεται στην εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου.

Παράλληλα βροχές εκδηλώνονται κατά τόπους, με τα εντονότερα φαινόμενα έως τις 09:30 το πρωί να εντοπίζονται στο Άγιον Όρος. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι βροχές θα συνεχιστούν, θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, ενώ τα φαινόμενα τοπικά θα είναι έντονα. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, καθώς και σε ημιορεινά τμήματα (και πόλεις) της Δυτικής Μακεδονίας, όπου ήδη το πρωί της Δευτέρας χιονίζει κατά τόπους. Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η κατανομή του ολικού υετού (βροχές / καταιγίδες / χιονοπτώσεις) στη χώρα έως το βράδυ της Δευτέρας 23/03.

Βροχές και πιθανόν καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν τις απογευματινές κυρίως ώρες στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, την Τρίτη 24/03 τα φαινόμενα θα είναι περιορισμένα, αλλά από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 25/03 ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό θα προκαλέσει έντονο κύμα κακοκαιρίας.

Kαταχωρήθηκε 23/03/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Καιρός για να «μείνουμε σπίτι». Μια βροχερή εβδομάδα ξεκινά (22/03/2020)

Καιρός για να «μείνουμε σπίτι». Μια βροχερή εβδομάδα ξεκινά

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Κυριακή 22 Μαρτίου 2020, 10:00

 

Νεφώσεις καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας το πρωί της Κυριακής 22/03, όπως φαίνεται και στην εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat-11. Λόγω της κίνησης του βαρομετρικού χαμηλού νότια της Κρήτης εντός των επόμενων 24 ωρών, οι νεφώσεις σταδιακά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από την Τετάρτη 25/03 ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας μας.

Μια βροχερή εβδομάδα ξεκινά. Καιρός για να «μείνουμε σπίτι».

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται από το μεσημέρι της Κυριακής 22/03 στα ορεινά και ημιορεινά της χώρας, σε πεδινές περιοχές των δυτικών και βορείων ηπειρωτικών και στα νησιά του Ιονίου. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έως το πρωί της Δευτέρας 23/03. Στη συνέχεια θα περιοριστούν στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο. Λίγες χιονοπτώσεις αναμένονται τη Δευτέρα 23/03 στη Δυτική Μακεδονία. Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από την Τετάρτη 25/03 για το οποίο θα μπορέσετε να ενημερωθείτε σε επόμενες ανακοινώσεις μας. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η κατανομή του ολικού υετού (βροχές / καταιγίδες / χιονοπτώσεις) στη χώρα έως το βράδυ της Δευτέρας 23/03.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση την Κυριακή και κυρίως τη Δευτέρα 23/03, η οποία στα βόρεια ηπειρωτικά θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 10 βαθμούς. Η πτώση θα είναι πρόσκαιρη αφού μια νέα μικρή άνοδος αναμένεται από την Τρίτη 24/03.

 

Kαταχωρήθηκε 22/03/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Μεταβολή του καιρού από την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020 (21/03/2020)

Μεταβολή του καιρού από την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Σάββατο 21 Μαρτίου 2020, 10:30

 

Βαρομετρικό χαμηλό που θα προσεγγίσει τις νότιες περιοχές της χώρας το απόγευμα της Κυριακής 22/03 θα είναι η αιτία μια νέας μεταβολής του καιρού. Τα κύρια χαρακτηριστικά της επερχόμενης κακοκαιρίας θα είναι οι βροχές και οι σποραδικές καταιγίδες, καθώς και η πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν το μεσημέρι της Κυριακής 22/03 στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και έως το πρωί της Δευτέρας 23/03 θα επεκταθούν στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές, στο Ιόνιο και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Λίγες χιονοπτώσεις αναμένονται το πρωί της Δευτέρας 23/03 στη Δυτική Μακεδονία. Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Από τη νύχτα της Δευτέρας 23/03 προς Τρίτη 24/03 βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο, οι οποίες σταδιακά και έως το βράδυ της Τρίτης 24/03 θα περιοριστούν στη Θράκη, στη Μακεδονία και ενδεχομένως στη Θεσσαλία. Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από την Τετάρτη 25/03 για το οποίο θα μπορέσετε να ενημερωθείτε σε επόμενες ανακοινώσεις μας.

Στην εικόνα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις περιοχές όπου αναμένουμε φαινόμενα (βροχές / καταιγίδες) από το μεσημέρι της Κυριακής 22/03 έως τις πρώτες ώρες της Δευτέρας 23/03.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση την Κυριακή και κυρίως τη Δευτέρα 23/03, η οποία στα βόρεια ηπειρωτικά θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 10 βαθμούς. Η πτώση θα είναι πρόσκαιρη αφού μια νέα μικρή άνοδος αναμένεται από την Τρίτη 24/03.

Στο σχετικό χάρτη παρουσιάζεται η αναμενόμενη πτώση της μέγιστης θερμοκρασίας τη Δευτέρα 23/03 σε σχέση με την Κυριακή 22/03.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις χωρίς όμως να ξεπερνούν τα 7 και κατά τόπους τα 8 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί το Αιγαίο όπου από το μεσημέρι της Κυριακής 22/03 έως τις πρώτες ώρες της Δευτέρας 23/03 θα επικρατούν νότιοι άνεμοι 3 έως 5 μποφόρ.

Kαταχωρήθηκε 21/03/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Εαρινή ισημερία 20 Μαρτίου 2020 (20/03/2020)

Ξεπέρασε τους 23 βαθμούς η θερμοκρασία την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020, 18:45

 

Ξεπέρασε τους 23 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία το μεσημέρι της Παρασκευής 20/03. Η μεγαλύτερη τιμές της (23.3 βαθμοί) καταγράφηκε στα Γιαννιτσά και στη Βέροια. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες.

 

Εαρινή ισημερία 20 Μαρτίου 2020

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Ι. Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής 20/3, περίπου στις 05:49 ώρα Ελλάδας, οι ακτίνες του ήλιου έπεφταν κάθετα στον άξονα περιστροφής της Γης με αποτέλεσμα η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας να είναι ίσες. Στο Βόρειο Ημισφαίριο σήμερα έχουμε εαρινή ισημερία, όμως στο Νότιο Ημισφαίριο φθινοπωρινή, αφού οι εποχές στα δύο ημισφαίρια είναι αντίθετες.

Στην παρακάτω δορυφορική εικόνα που ελήφθη σήμερα το πρωί στις 08:00 ώρα Ελλάδος βλέπετε ότι τα δύο ημισφαίρια της Γης δέχονται σχεδόν ίση ηλιακή ακτινοβολία. Οι δύο ισημερίες - εαρινή και φθινοπωρινή - σηματοδοτούν την έναρξη της άνοιξης στο Βόρειο Ημισφαίριο και του φθινοπώρου στο Νότιο Ημισφαίριο. Η φετινή εαρινή ισημερία είναι πιο πρώιμη τα τελευταία 124 χρόνια μιας και το φαινόμενο δεν είναι σταθερό και ανάλογα με το έτος συμβαίνει μεταξύ 19 και 21 Μαρτίου.

Kαταχωρήθηκε 20/03/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Στους -5 βαθμούς η ελάχιστη θερμοκρασία το πρωί της Πέμπτης 19 Μαρτίου 2020 (19/03/2020)

Στους -5 βαθμούς η ελάχιστη θερμοκρασία το πρωί της Πέμπτης 19 Μαρτίου 2020

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020, 09:30

 

Αρνητικές θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας το πρωί της Πέμπτης 19/03. Όπως προκύπτει από τον πίνακα που ακολουθεί και παρουσιάζει τους 8 σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες, η απολύτως ελάχιστη σημειώθηκε στη Βλάστη Κοζάνης όπου ο υδράργυρος έπεσε στους -5.1 βαθμούς Κελσίου.

Kαταχωρήθηκε 19/03/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας από την Πέμπτη 19 έως το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020 (18/03/2020)

Ασυνήθιστη μείωση του στρατοσφαιρικού όζοντος πάνω από την Αρκτική

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

Ερευνητές από το Εργαστήριο Παρατήρησης της Ατμόσφαιρας και του Διαστήματος (CNRS-Sorbonne University-Paris-Saclay) του Ινστιτούτου Pierre-Simon-Laplace ανακάλυψαν την Τρίτη 17 Μαρτίου 2020 μια "μικρή τρύπα του όζοντος" πάνω από τον Βόρειο Πόλο. Η σημαντική μείωση του στρατοσφαιρικού όζοντος κατά 30% από τις φυσιολογικές τιμές τις πρώτες 2 εβδομάδες του Μαρτίου πιθανώς οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ που παρατηρήθηκαν τον περασμένο χειμώνα στον Βόρειο Πόλο.

Το φαινόμενο «προκαλεί αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της Γης», εξηγεί η Cathy Clerbaux, ερευνήτρια του CNRS στο εργαστήριο LATMOS στηριζόμενη σε δορυφορικές μετρήσεις. «Η επιμονή και η ένταση του φαινομένου είναι πρωτόγνωρη, κυρίως από το 2006 όταν ξεκίνησαν οι μετρήσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος IASI (Infrared Atmospheric Sounding Interferometer).»

Κατανομή του όζοντας στην ατμόσφαιρα του Βορείου Ημισφαιρίου την περίοδο 1 - 16 Μαρτίου 2020 από δορυφορικές μετρήσεις σε μονάδες Dobson (DU)

Το μειωμένο στρώμα του όζοντος πάνω από την Αρκτική μπορεί να εξηγηθεί από τον κρύο και επίμονο στρατοσφαιρικό χειμώνα που οδηγεί σε μια ασυνήθιστη καταστροφή του όζοντος κατά τη διάρκεια του χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης.

Μετά την τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική οι ερευνητές ανησυχούν και για την Αρκτική.

Όπως και η πλέον γνωστή τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική, αυτά τα δύο φαινόμενα δεν είναι παρόντα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά παρατηρούνται στο τέλος του αντίστοιχου χειμώνα σε κάθε ημισφαίριο. Τον Σεπτέμβριο του 2019, το ευρωπαϊκό δορυφορικό πρόγραμμα του «Κοπέρνικος» μας έδωσε τις πρώτες ενθαρρυντικές μετρήσεις για ανάκαμψη του στρατοσφαιρικού όζοντος στο νότιο ημισφαίριο μετά από 30 χρόνια προσπαθειών περιορισμού του φαινομένου.

Η τρύπα στο στρώμα του στρατοσφαιρικού όζοντος εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από 40 χρόνια περίπου, λόγω της απελευθέρωσης επιβλαβών χημικών ουσιών, χλωροφθορανθράκων (CFC) από αερολύματα, ψυγεία, παρασιτοκτόνα, κ.ά. στην ατμόσφαιρα. Έκτοτε, οι εν λόγω χλωροφθοράνθρακες έχουν απαγορευτεί από το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ το 1987 και έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από υδροφθοράνθρακες (HFCs).

«Χωρίς το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, η καταστροφή του όζοντος φέτος θα ήταν πολύ χειρότερη», εξηγεί η Cathy Clerbaux συν-συγγραφέας αυτών των νέων δεδομένων. Από την άλλη πλευρά, η αλλαγή του κλίματος τείνει να καθυστερήσει αυτή την ανάκαμψη, καθώς όσο η θερμοκρασία αυξάνεται στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, τόσο μειώνεται ψηλότερα στην ατμόσφαιρα, ειδικά στην Στρατόσφαιρα.

Ο φετινός χειμερινός χειμώνας ήταν μακράν ο θερμότερος στην Ευρώπη τα τελευταία τουλάχιστον 160 χρόνια, κατά 3,4°C θερμότερος από τον μέσο όρο για την περίοδο 1981-2010, σύμφωνα με την υπηρεσία «Copernicus».

 

Σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας από την Πέμπτη 19 έως το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020, 10:30

 

Σταδιακή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία κατά το διάστημα από την Πέμπτη 19/03 έως το Σάββατο 21/03. Στο σχήμα που ακολουθεί παρουσιάζεται η πορεία της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1500 μέτρων πάνω από την Αττική (πράσινη καμπύλη), σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του παγκόσμιου προγνωστικού μοντέλου Global Forecast System (GFS) που επεξεργαστήκαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, καθώς και η μέση κλιματική τιμή της (μαύρη γραμμή). Όπως φαίνεται, την περίοδο θερμοκρασιών κάτω από την κλιματική τιμή θα ακολουθήσει περίοδος θερμοκρασιών υψηλότερων αυτής. Η σταδιακή αυτή άνοδος θα ξεκινήσει την Πέμπτη 19/03 οπότε η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 17-18 βαθμούς και θα κορυφωθεί το Σάββατο 21/03, οπότε θα φτάσει τους 21-22 βαθμούς.

Kαταχωρήθηκε 18/03/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Χαμηλές θερμοκρασίες σε ορεινά και ημιορεινά – Πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο (17/03/2020)

Χαμηλές θερμοκρασίες σε ορεινά και ημιορεινά – Πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Τρίτη 17 Μαρτίου 2020, 09:30

 

Χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν το πρωί της Τρίτης 17/03 σε πολλές ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας. Σε αρκετές από αυτές το θερμόμετρο έφτασε αρκετά κάτω από το μηδέν, όπως για παράδειγμα στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας (-9.7 βαθμοί Κελσίου). Στο σχετικό πίνακα μπορείτε να δείτε του 8 σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες.

Παράλληλα, πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι πνέουν στο Αιγαίο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Παξιμάδας Καρύστου όπου καταγράφηκε ριπή 130 χλμ/ώρα. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί που κατέγραψαν τις ισχυρότερες ριπές ανέμου έως το πρωί της Τρίτης 17/03.

Kαταχωρήθηκε 17/03/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο (16/03/2020)

Σημαντικές βροχές στην Κρήτη και πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο – Ριπή 130 χλμ/ώρα στο Πόρτο της Τήνου

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, 18:00

 

Σημαντικές βροχές σημειώθηκαν από την αρχή της Δευτέρας 16/03 κυρίως στα κεντρικά και νότια διαμερίσματα της χώρας και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ολικά ύψη υετού έως το απόγευμα της Δευτέρας 16/03.

Παράλληλα σχεδόν θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (7-9 μποφόρ) πνέουν στο Αιγαίο Πέλαγος ενώ ισχυροί έως θυελλώδεις ανατολικοί άνεμοι (6-8 μποφόρ) πνέουν στο Ιόνιο Πέλαγος. Όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί, οι ριπές ανέμου ξεπέρασαν κατά τόπους τα 100 χλμ/ώρα, όπως για παράδειγμα στο Πόρτο της Τήνου όπου στις 12:30 το μεσημέρι καταγράφηκε ριπή 130 χλμ/ώρα.

Θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, 09:30

 

Θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι πνέουν στο Αιγαίο το πρωί της Δευτέρας 16/03, ενώ στο Ιόνιο οι άνεμοι πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως θυελλώδεις. Όπως φαίνεται στο πίνακα που ακολουθεί και παρουσιάζει τους 8 σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις ισχυρότερες ριπές, στην Παξιμάδα Καρύστου καταγράφηκε ριπή 108 χλμ/ώρα.

Για το υπόλοιπο της ημέρας αναμένεται να συνεχιστούν οι βόρειοι θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις άνεμοι (8-9 μποφόρ) στο Αιγαίο καθώς και οι τοπικά ισχυροί έως θυελλώδεις ανατολικοί άνεμοι (6-8 μποφόρ) στο Ιόνιο. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιοχές όπου η ένταση των ανέμων θα ξεπεράσει τα 7 μποφόρ τη Δευτέρα 16/03. Όσον αφορά τα φαινόμενα, τοπικές βροχές αναμένονται κατά κύριο λόγο στην Κρήτη.

Kαταχωρήθηκε 16/03/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Νεότερα για τη μεταβολή του καιρού - Βροχές, χιονοπτώσεις, μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και πολύ θυελλώδεις βοριάδες (15/03/2020)

Υψηλές θερμοκρασίες στη Νότια Ελλάδα την Κυρική 15/03 - 25 βαθμοί στην Κρήτη

Σύνταξη άρθρου: Στρ. Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Κυριακη 15 Μαρτίου 2020, 17:15 

Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε ο υδράργυρος στα νότια τμήματα της χώρας την Κυριακή 15/03, και ιδιαίτερα στο νησί της Κρήτης όπου τοπικά ξεπέρασε τους 25 βαθμούς Κελσίου. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 υψηλότερες μέγιστες θερμοκασίες σύμφωνα με το δίκτυο αυτομάτων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Επισημένεται εκ νέου ότι για το υπόλοιπο της ημέρας και κατά τη διάρκεια της Δευτέρας οι θερμοκρασίες θα σημειώουν σημαντική πτώση στο σύνολο της χώρας.

 

Νεότερα για τη μεταβολή του καιρού - Βροχές, χιονοπτώσεις, μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και πολύ θυελλώδεις βοριάδες

Σύνταξη άρθρου: Στρατής Βουγιούκας,  Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Κυριακή 15 Μαρτίου 2020, 10:45

Μεταβολή παρουσιάζει, όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενη ανακοίνωση του meteo.gr/EAA, ο καιρός στη Βόρεια Ελλάδα από τις πρώτες ώρες της Κυριακής, η οποία σταδιακά θα γίνει αισθητή και στην υπόλοιπη χώρα. Βροχές θα εκδηλωθούν στα πεδινά, ενώ χιόνια θα πέσουν σταδιακά στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Βόρειας Θεσσαλίας. Στη Δυτική Ελλάδα τα φαινόμενα δεν θα είναι γενικευμένα. Τη Δευτέρα 16/03 τα φαινόμενα αρχικά θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια χώρα και μέχρι το τέλος της ημέρας στην Κρήτη.

Μεγάλη αναμένεται να είναι η πτώση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της Κυριακής. Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται η θερμοκρασία των αερίων μαζών σε υψόμετρο 1500 μέτρων τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας. Όπως φαίνεται, οι ψυχρές αέριες μάζες που απεικονίζονται με μπλε αποχρώσεις, τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής θα επηρεάζουν τα βορειότερα τμήματα της χώρας, ενώ το πρωί της Δευτέρας θα έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Παράλληλα, όπως φαίνεται στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν, από το απόγευμα της Κυριακής πολύ θυελλώδεις (9 μποφόρ) βορειοανατολικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ τη Δευτέρα αναμένονται πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και τοπικά θυελλώδεις ανατολικοί άνεμοι στο Ιόνιο.

Kαταχωρήθηκε 15/03/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΜΕΤΣΟΒΟ 6°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 6°C
ΠΡΑΜΑΝΤΑ 8°C
ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ 8°C
ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 9°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ 18°C
ΣΠΑΡΤΗ 18°C
ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 18°C
ΛΑΡΙΣΑ 17°C
ΑΙΓΙΝΑ 17°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 08:34
<