Το προγνωστικό σύστημα εξάπλωσης πυρκαγιάς για τη δασική πυρκαγιά στην Ελαφόνησο - 10/08/2019

Σύνταξη άρθρου: Θ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος, Σ. Ντάφης

Το βίντεο με την πρόγνωση εξάπλωσης της δασικής πυρκαγιάς στην Ελαφόνησο δίνεται στη δημοσιότητα αφού πρώτα τα αντίστοιχα δεδομένα έχουν προωθηθεί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ), αμέσως μετά την ενεργοποίηση του συστήματος IRIS (ώρα 10:00 τοπική). Παρακολουθείστε το προγνωστικό σενάριο του μοντέλου "IRIS" χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν προσπάθειες πυρόσβεσης.

Νεότερα για το κύμα υψηλών θερμοκρασιών (ανανέωση Σαββάτου 10/08/2019)

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Θ. Γιάνναρος, Στ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Σάββατο 10 Αυγούστου 2019, 09:30

 

Ιδιαίτερα υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες αναμένουμε το Σάββατο 10/08. Σε πολλές περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Το αίσθημα δυσφορίας θα είναι αυξημένο με εξαίρεση το Αιγαίο και τα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά λόγω των ενισχυμένων βορείων ανέμων. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται τόσο το αίσθημα δυσφορίας (με πορτοκαλί και κόκκινο οι περιοχές όπου αναμένεται αυξημένο αίσθημα δυσφορίας)  όσο και οι μέγιστες θερμοκρασίες σε επιλεγμένες πόλεις το μεσημέρι του Σαββάτου 10/08.

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα επιμείνουν έως και το τέλος της εβδομάδας του Δεκαπενταύγουστου. Όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί, και παρουσιάζει την πρόγνωση της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1500 μέτρων πάνω από την Αθήνα, η ατμόσφαιρα θα παραμείνει θερμότερη έως και 5 έως 7 βαθμούς Κελσίου από την μέση τιμή της περιόδου 1981 - 2010.

Η ξηρασία σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες οδηγεί σε πολύ υψηλό έως τοπικά ακραίο κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών στη χώρα μας. Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το μεσημέρι του Σαββάτου 10/08. Με πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα φαίνονται οι περιοχές με πολύ υψηλή και ακραία επικινδυνότητα.

Οι πυρο-μετεωρολογικοί δείκτες υπολογίζονται επιχειρησιακά στα πλαίσια του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG-BALKAN-MEDITERRANEAN 2014-2020-DISARM (Drought and fIreobServatory and eArly waRning systeM), με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους των συμμετεχόντων κρατών.

Δείτε τη σελίδα του DISARM πατώντας εδώ. Ακολουθήστε τη σελίδα του DISARM στο Facebook πατώντας εδώ.

 

 

Καταχωρήσεις αρχείου